Foto: Ilustracija

Toplotni val u Europi: Oboreni višestruki junski rekordi

Intenzivna vrućina u većem dijelu Europe uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike.

Snažni tooplotni val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za juni u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stepeni, javlja Hina.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 stepena Celzijusa, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Europi.

Znatno je viša i od junskog prosjeka od 13 stepeni Celzijusa.

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 stepeni Celzijusa, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.

Junski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 stepena Celzijusa niža od junskog rekorda od 41 stepena Celzijusa.

Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 stepena Celzijusa.

S druge strane, Europu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ceste u Koruškoj.

U nastavku sedmice očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom.