Foto: N1

Tužna kolona s žrtvama stigla u Srebrenicu, tabute dočekale majke i preživjeli

Kolona sa posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida stigla je u poslijepodnevnim satima u Srebrenicu.

Tabute su dočekale majke i preživjele žrtve genocida.

Husejin Krdžić je najstarija žrtva čiji će posmrtni ostaci biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima. Rođen je 1936. godine.

Ukopana će biti i tri maloljetnika koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni.

Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Konačan smiraj će naći otac i sin Hajdin i Sead Hukić.

Podsjetimo, kolona s tabutima i posmrtnim ostacima 50 žrtava srebreničkog genocida koji će 11. jula biti ukopani u Potočarima zaustavila se danas i ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Brojne delegacije sa svih nivoa vlasti, kao i brojni građani odali su počast žrtvama genocida.

Tišinu su prekidali jecaji članova porodica koji će ovog 11. jula ukopati svoje najmilije.

Novinarima u Sarajevu obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kazavši da je ovo velika tuga.

Obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici u odnosu na prošlu godinu odvija se u uvjetima kada je donesen Zakon o zabrani negiranja genocida i kada je taj zakon počeo davati rezultate. Negiranje nije još isključeno, ali je drastično smanjeno.

To je jedan vrlo važan iskorak za budućnost i BiH i regiona. Nastavit ćemo se boriti za istinu i pravdu. Tragaćemo za nestalima, više od hiljadu osoba još nije pronađeno. Veliki broj pronađenih nije identificiran. Posebno bitno u svemu tome je da svi koji su na bilo koji način učestvovali izvedu pred lice pravde“, istakao je Džaferović.

Dodaje da to što se dogodilo u Srebrenici “je bila industrija smrti u kojoj je učestvovao veliki broj izvršilaca i nalogodavaca i svi moraju biti izvedeni pred lice pravde, a odgovarao je samo mali broj”.

Ko zaboravi rizikuje da mu se ponovi. Ni radi žrtava ni radi sebe nikada nećemo zaboraviti. To čini cijeli svijet. UN su napravile strašnu grešku kada su upitanju zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

Borit ćemo se da to što se desilo vidi cijeli svijet. Krajnji rezultat svih dosadašnjih rezolucija treba da bude da je donese Srbija i da zastupnici iz RS u Parlamentu BiH glasaju za takvu rezoluciju, to će biti znak da je došlo do katarze“, zaključio je Džaferović.

Kolona je nakon zadržavanja u Sarajevu nastavila put ka Potočarima.