U Kamičanima devet žrtava pronašlo konačni smiraj nakon 30 godina

Nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora ukopani su posmrtni ostaci devet žrtava ubijenih prije 30 godina.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Nakon kolektivne dženaze u Kamičanima porodice su tabute prenijele do vozila koji će ih prevesti do šehidskih mezarja Hambarine, Bišćani, Čejreci i Zecovi gdje će biti ukopani tokom dana.

Devet žrtava je ukopano u mezarju u Kamičanima. Najmlađa žrtva koja je ukopana danas je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen.

On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine. Ukopan je u mezarju u Kamičanima.

Najstarija žrtva koja je ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti.

Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

U Prijedoru je 90-ih godina ubijeno 3.176 civila, nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.