Uhapšeni u akciji “Rez” danas će biti predati Tužilaštvu BiH

Sviju osumnjičeni koji su jučer uhapšeni u okviru velike kodne akcije “Rez” tijekom dana će biti predati Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o prijedlogu mjera pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u predmetu.

U akciji kodnog naziva “Rez”, slobode je lišeno više osumnjičenih osoba, koje su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala.

Povezuju se sa međunarodnim krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih sredstava, kao i drugim kaznenim djelima.

Prema prikupljenim dokazima, u predmetu u kojem je ostvarena značajna međunarodna suradnja, osumnjičeni su djelovali kao organizirana kriminalna skupina, sa podijeljenim ulogama i zadacima, koja je duži vremenski period vršila krijumčarenje i prodaju na ilegalnom narko tržištu Sarajeva i drugih gradova, velikih količina opojnih droga.

Također, u okviru istrage istražuju se i tijekovi novca stečenog nezakonitim aktivnostima, kao i oblici koruptivnog djelovanja osumnjičenih. Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužitelj odlučit će o daljim koracima i nastavku istrage u ovom predmetu”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, MUP Kantona Sarajevo je zajedno u saradnji sa MUP-om HNK uhapsio sedam osoba u akciji “Rez”.

U Neumu je uhapšen Elvis Keljmendi (1978.) zajedno sa svoja dva pratioca.

U okviru iste akcije u Sarajevu su četiri osobe lišene slobode.ž

Također su uhapšeni Slobodan Tomanić (1971.), Harun Babić (2000.), Anel Sejfović (1987.), Ajlin Ahmić (1984.), Amer Pehlić (1984.) i Armin Kulašević (1984.), piše Dnevni avaz.

Nakon današnje akcije u Sarajevu u kojoj je uhapšeno sedam osoba, oglasio se MUP KS.

U okviru strateškog opredjeljenja Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koje se odnosi na beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH, provode akciju kodnog naziva ‘REZ’ koja obuhvata lociranje i lišenje slobode određenih lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela na području Kantona Sarajevo.

Vrše se pretresi više objekata i prevoznih sredstava s ciljem prikupljanja materijalnih dokaza.

Imajući u vidu da su aktivnosti policije Kantona Sarajevo još uvijek u toku, ne možemo iznositi više detalja o današnjoj akciji, osim što možemo potvrditi da je slobode lišeno ukupno sedam lica, i to četiri na području Kantona Sarajevo i tri na području Neuma, u saradnji s kolegama iz MUP-a HNK“, saopćeno je ranije iz MUP-a KS.