Uskoro bi hrana mogla biti jeftinija, prve pošiljke žitarica iz Ukrajine mogle bi biti ove sedmice

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov kaže da se nada da će prve pošiljke žita u okviru sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske ove sedmice napustiti luku Černomorsk u zemlji.

Govoreći na konferenciji za novinare 25. jula, Kubrakov je rekao da u dogovoru nije predviđeno ograničenje u pogledu količine žitarica koje se može otpremiti iz Ukrajine.

Očekujemo da će sporazum početi da funkcioniše u narednim danima…Spremamo se da sve počne ove nedelje”, rekao je Kubrakov, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju na pregovorima o postizanju sporazuma u Istanbulu prošle nedelje.

Zamjenik ministra za infrastrukturu Jurij Vasjukov dodao je na istoj konferenciji za novinare da će nakon Černomorska uslijediti pošiljke iz Odese i Pivdenja.

Rok za funkcionisanje sve tri luke je dvije nedelje, dodao je.

Prema sporazumu o žitu, izvoz ukrajinskog žita iz tri crnomorske luke bi se vratio na predratni nivo od oko 5 miliona tona mjesečno.

Ruski raketni udari u Odesi 24. jula pokrenuli su pitanja o posvećenosti Rusije sporazumu, ali Kubrakov je rekao da se nastavljaju tehničke pripreme za pokretanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz luka.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali ruska invazija na tu zemlju i njena pomorska blokada ukrajinskih luka zaustavili su isporuke.

To je dovelo do skoka globalnih cijena hrane, ostavljajući milione ljudi u siromašnim zemljama u opasnosti od gladi i izazivajući strah od socijalnih nemira.

Kijev je rekao da će oko 20 miliona tona žita iz prošlogodišnje žetve i sadašnji rod biti izvezen prema sporazumu. Izvoz bi mogao stvoriti prihod od 10 milijardi dolara za Ukrajinu bez novca.