Video/ Dijelove Evrope pogodila velika suša, jedna od najvećih rijeka skoro presušila

Visoke temperature izazvale su sušu širom Italije, rijeke i spremnici ostaju bez vode, dovodeći u opasnost okoliš i ekonomiju.

Nekoliko italijanskih regija već je proglasilo izvanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodoopskrbi, a udruge poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje u ključnim dijelovima zemlje.

Kombinacija najteže suše u proteklih nekoliko godina i temperatura… koje su pred kraj juna dosegnule 40 stepeni vode Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji”, izvijestila je agencija ANBI.

Po, najduža rijeka u Italiji koja prolazi kroz velike regije na sjeveru i osigurava uvjete otprilike za trećinu italijanske poljoprivredne proizvodnje, bilježi najniži vodostaj u zadnjih 70 godina.

Razina vode duž cijelog toka Poa i dalje je najniža otkada se prate podaci”, navode u ANBI-ju. “U dvije sedmice količina vode prepolovljena je i spustila se na samo nešto više od 170 prostornih metara po sekundi”, ističu.

Da bi se spriječili prodor slane morske vode i šteta na poljoprivrednim površinama, protok bi morao iznositi 450 centimetara po sekundi, dodaju.

U velikim jezerima na sjeveru Italije voda se već spustila ispod rekordno niske razine ili joj je blizu, a snažno pada i u prirodnim rezervoarima u središnjoj Italiji.

Razina vode u Tiberu na najnižoj je razini u nekoliko godina, a u Anieneu protok je prepolovljen.

Lazio je prošle sedmice proglasio izvanredno stanje i ograničio potrošnju vode u pojedinim općinama. Građani ne smiju zalijevati vrtove ni puniti bazene.

Sudionici projekta koji financira Evropska svemirska agencija objavili su prije 10 dana da je temperatura morske vode u površinskom sloju Mediteranskog mora oko četiri stupnja Celzija iznad prosjeka u razdoblju od 1985. do 2005.

Sve je važnije razumjeti što se točno događa s klimom budući da promjene počinju opipljivo utjecati na svakodnevni život”, objašnjava Gianmaria Sannino, čelnik agencije za klimatske modele ENEA koja je sudjelovala u projektu.

Utjehu ne donose ni prognoze, budući da bi temperature iduće sedmice trebale biti 10 do 12 stepeni više no što je uobičajeno za ovo doba godine, a na Sardiniji i Siciliji trebale bi dosegnuti i 44 stepeni, navodi Reuters.