Vlada FBiH tvrdi: “Nije tačno da je iz Budžeta dodijeljen novac TRT-u”

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine demantovala je navode da je iz Budžeta Federacije BiH dodijelila 909.626 KM Turskoj nacionalnoj televiziji (TRT) – predstavništvo u Sarajevu.

Tvrde da Vlada FBiH nije niti jednu KM dala iz Budžeta ovoj medijskoj kući.

S ciljem istinitog informiranja obavještavamo javnost da su netačne informacije da je Vlada Federacije BiH iz Budžeta Federacije BiH dodijelila 909.626 KM mediju “Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu’.

Obavještavamo javnost da Vlada Federacije BiH nije dodijelila, a ni uplatila, niti jedne konvertibilne marke iz Budžeta Federacije BiH ovom mediju. S obzirom da su iznesene neistinite tvrdnje, u skladu sa svim odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH, tražimo od medija koji su objavili netačne sadržaje da objave ispravke na već objavljenim tekstovima u kojima je svjesno izražena tendencija za diskreditiranje Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, a javnost navedena na pogrešena zaključak”, navode iz Vlade FBiH.

Dodaju da se pojedini mediji pozivaju na podatke iz izvještaja Finansijsko-informatičke agencije o budžetima i finansiranju udruženja u Federaciji BiH, te preporučuju da se za tačne podatke, kao i tumačenje istih, obrate Agenciji.

Podsjetimo, Akta.ba je objavila listu ko sve dobija novac iz Budžeta FBiH, a među njima su stranke, udruženja i sportski klubovi.

Šta je Akta napisala?

Prema njima, najviše novca dobile su političke partije, sportska udruženja.

Kao i svake godine, na vrhu liste nalaze se političke organizacije.

Tako je i 2021. godine najviše novca iz budžeta “izvukla” SDA Sarajevo i to preko tri miliona KM.

Slijedi je FK Velež sa 2,4 miliona KM, te stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM I SDP BiH 1,7 miliona KM.

Na listi se u proteklih nekoliko godina pojavljuju uglavnom ista udruženja, ali i strana predstavništva.

Između ostalih tu su Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH koje je povuklo iz budžeta 909.626 KM, ali i Bosansko-Hercegovačka željeznička javna korporacija osnovana za zajedničku dobrobit Federacije BiH i Republike Srpske kako bi uspostavila institucionalizovanu saradnju među entitetima.

Značajna sredstva dobio je veliki broj boračkih udruženja i saveza, a za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnoj listi uglavnom dominiraju sportska udruženja piše Akta.ba.

U nastavku pogledajte proširenu listu, tj. Top 100 udruženja koja su 2021. godine dobile najviše sredstava iz budžeta, a ukupno 44.977.604 KM.