Zaposlenim u institucijama BiH povećan topli obrok i naknada za prijevoz

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo odluku o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za ishranu tokom rada.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara na ovaj način se zaposlenim u institucijama BiH “topli obrok” od 1. septembra 2022. godine povećava sa sadašnjih osam KM na 11 KM“.

Izuzetak su izabrani i imenovani zvaničnici (članovi Predsjedništva BiH, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri i zamjenici, rukovodioci institucija i njihovi zamjenici), kojima naknada za ishranu neće biti povećana i iznosit će šest KM.

Na sjednici je donesena Odluka o izmjenama Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način se dnevna i sedmična naknada za prijevoz utvrđena na osnovu udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog zavisno od broja kilometara, povećava za oko 20 posto, počev od 1. septembra ove godine“, navodi se u saopćenju.

Vijeće ministara BiH je donio Odluku o utvrđivanju visine posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima Bosne i Hercegovine i državnim službenicima u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi sa operativno-istražnim poslovima.

Odlukom se utvrđuje visina posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima BiH (SIPA, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela) i državnim službenicima u SIPA-i koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi s operativno-istražnim poslovima.

Uzimajući u obzir rizik, nivo odgovornosti i uslove rada na određenim radnim mjestima, visina dodatka može ići do 40 posto osnovne plate, odnosno do 50 posto za one koji su raspoređeni u Jedinicu za specijalnu podršku u SIPA-i.

Imenovanim policijskim službenicima, uključujući direktore, zamjenike direktora i pomoćnike direktora policijskih agencija, ne pripada ovo pravo“, saopćeno je.