Zenički rudari stupili u generalni štrajk zbog neisplaćenih plata i doprinosa

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica stupili su u generalni štrajk.

Oko 960 rudara RMU Zenica stupilo je u generalni strajk zbog neisplaćenih plata i doprinosa i nepoštivanja kolektivnog ugovora.

Rudari u Staru jamu i Raspotočje dolaze samo na redovne prozivke i vraćaju se kući.

Iz Sindikata RMU Zenica koji je dio koncerna Javnog preduzeća Elektropvrivrede BiH su istakli kako se rudari neće vratiti na posao dok im se ne ispune zahtjevi, a najavili su i radikalnije mjere.

Šta se desilo od obećanja Bakira Izetbegovića?

Podsjetimo, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je nedavno jamu Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja “Kakanj“.

Nakon toga je održao sastanak sa predsjednikom Sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem i direktorom Rudnika Seadom Imamovićem, što se smatra produženom rukom SDA.

Izetbegoviću je tom prilikom uručena i zahvalnica za doprinos u postizanju sporazuma između sindikata rudara i Elektroprivrede BiH.

On je medijima nakon sastanka kazao da rudari imaju ogromne zasluge za bh. društvo i razvoj BiH te da su se na njihovom teškom radu podigli mnogi gradovi.

U trenutku kada energenti naglo poskupljuju i kada se može ostati bez nekih energenata, Izetbegović tvrdi da se BiH ponovo mora osloniti na ugalj i rad rudara.

Rudari drže energetsku, ali i socijalnu stabilnost, jer je električna energija za kućanstvo daleko ispod realne cijene, što omogućava socijalnu stabilnost i mir u BiH”, pojasnio je Izetbegović.

Istakao je da je uspješno riješen pregovarački proces rudarskog sindikata i Elektroprivrede, te da su rudari i njihovi predstavnici prepoznali njegovu ulogu u tome.

Počašćen sam time i danas su mi dodijelili zahvalnicu. Drago mi je da su prepoznali naš odnos prema njihovom teškom poslu i uvjerit će se da ću ja, stranka koju predvodim, kao i garnitura ljudi u vlasti iz te stranke imati itekako sluha za rudare u vremenima koja su pred nama, a ovo je tek početak”, naglasio je Izetbegović.

Zatim je uslijedio i predizborni hvalospjev predsjednika Sindikata.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je da su imali situaciju u kojoj je pregovarački proces u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora bio stopiran, što bi proizvelo niz neželjenih dešavanja i što bi dovelo do toga da bi rudnici u Federaciji BiH od 23. maja bili u generalnom štrajku.

Dodao je da su održali otvoren i konstruktivan sastanak s Izetbegovićem o problematici s kojom su se suočavali te da su na tom sastanku usaglasili rješenje.

Pristup Izetbegovića na tom sastanku je bio ozbiljan i odgovoran. Uvjerilo nas je to u par narednih dana kada je lično učestvovao u kreiranju prihvatljivog rješenja za rudare, zajedno sa predstavnicima Sindikata, Vlade FBiH i svim akterima tog pregovaračkog procesa”, kazao je.

Husić je istakao i da ga raduje činjenica da je Izetbegović danas bio u prilici da vidi odakle počinje proizvodnja električne energije, u kakvim uslovima se kopa i kako se dolazi do konačnog proizvoda koji je prijeka potreba privrede.

Naše kapije rudnika u FBiH su otvorene za sve dobronamjerne koji na bilo koji način žele pružiti podršku rudarima koji rade jako teške, ozbiljne i odgovorne poslove”, zaključio je Husić.