Žestoka reakcija Emira Suljagića na izjavu Dritana Abazovića: “Izvinjavam se porodicama žrtava”

Memorijalni centar u Srebrenici i njegov direktor Emir Suljagić oglasili su se o izjavi premijera Crne Gore Dritana Abazovića.

Naime, Abazović je u svom govoru na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici kazao da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima”.

Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bila sa nama u Potočarima.

Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio “ubijanje ljudi”, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih“, navodi se u saopćenju Memorijalnog centra.

Suljagić se izvinio porodicama žrtava.

Tek je u ponoć 10. jula Memorijalni centar Srebrenica dobio spisak govornika (nadležnost Organizacionog odbora). Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja“, naveo je Suljagić.

Dritan Abazović u Potočarima: “Genocid u Srebrenici nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima”

Podsjetimo, premijer Crne Gore Dritan Abazović danas se u Potočarima tokom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici obratio riječima “11. jula 1995. godine na ovom mjestu je ubijeno čovječanstvo“.

Ovo simbolično obilježavanje je samo sjećanje onoga koliko smo bili loši tada. I danas 27 godina nakon toga, na Balkanu i dalje žive mržnja, razdor, podjele.

Oni se na svu sreću ne manifestuju ratnim dešavanjima, ali zato politikama koji se manfestuju govorom mržnje i negacijom. Mi prošlost ne možemo da promijenimo, ali možemo budućnost“, rekao je Abazović.

Kako navodi, genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, nisu ga počinile vojske nego politike, i to politike zla, smrti i prevara.

Zato trebamo da mijenjamo stvari. Da učimo iz grešaka i da budemo dobri ljudi, da damo šansu pomirenju, pravdi i istini“, rekao je.

U ime Vlade Crne Gore uputio je najveći naklon svim žrtvama, te podršku porodicama žrtvama.

Milo Đukanović: “Politika odbijanja priznanja genocida u Srebrenici nije prestala”

Nijemi pred istinom da se pred našim očima desio genocid i da smo bili nemoćni da ga spriječimo. Ponizni pred žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima, sa kojima dijelimo bol i danas 27 godina nakon srebreničkog masakra“, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Zabrinuti pred saznanjem da politike negiranja zločina i odbijanja priznanja genocida u Srebrenici na ovim prostorima nikada nijesu utihnule. Odlučni da na naučenim lekcijama iz prošlosti, nikada više ne dozvolimo stradanja zbog različitosti i mržnje”, napisao je Đukanović na Twitteru.

Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici bit će ukopani danas na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.