Aktivista i jedan od organizatora Povorke ponosa podnio krivičnu prijavu protiv ministra Delića

Aktivista za ljudska prava i jedan od organizatora sarajevske Povorke ponosa u proteklim godinama, Amar Ćatović, podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv Adnana Delića, ministra privrede Kantona Sarajevo.

Razlog je, kako je navedeno, ograničavanja građanskih prava utvrđenih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

Naime, povodom održavanja treće Bh. povorke ponosa, ministar Delić je na službenoj stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo iznio lični stav, između ostalog, navodeći da kao nosilac funkcije ne podržava okupljanja takvog tipa.

Takvom izjavom, iskorištavanjem službene stranice ministarstva, ministar Delić je, pored toga što je iznosio lične stavove i uvjerenja i to na temu za koju nije nadležno ministarstvo na čijem je čelu, prekoračio svoja ovlaštenja jer je kao ministar privrede govorio o pravu na okupljanje, te samostalno ocjenjivao da li neko okupljanje može ili ne može biti održano, za što je isključivo nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova”, navodi Ćatović, podnosilac krivične prijave.

Dodaje kako je ovakvim djelovanjem nosioca državnih funkcija dovedeno do grubog kršenja ovlaštenja, te narušavanja ugleda jedne institucije, što je iz gledišta državno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine na svim nivoima nedopustivo.

Moramo insistirati na uspostavi i očuvanju pravne države i ukazivati na svakodnevne zloupotrebe jer svako treba djelovati u granicama poslovi za koje je zadužen jer kao društvo konstantno ispoljavamo ‘sindrom vegete’ miješajući se u poslovi za koje nismo stručni.

Podnošenjem krivične prijave ispunio sam svoju pravničku i građansku dužnost jer samo sankcijama za ovakva djelovanja možemo uspostaviti pravdu i pravnu državu jer ne znamo tko može biti sljedeća meta ministra privrede Kantona Sarajevo”, napisao je u Ćatović u saopštenju.

Podsjetimo, Delić je u spornoj objavi, između ostalog napisao kako, da se on pita – Parada ponosa nikada ne bi dobila glas za održavanje.