Besplatni udžbenici za učenike od 2. do 4. razreda u općini Centar Sarajevo

Učenicima od 2. do 4. razreda biće refundirani troškovi kupovine udžbenika, saopćeno je danas iz Općine Centar Sarajevo.

U organizaciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport danas je u Općini Centar održan sastanak na kome su prisustvovali načelnik Općine Centar Srđan Mandić, vijećnica Belma Kapo, te direktori 12 osnovnih škola i predstavnici vijeća roditelja škola.

Tema je bila rješenje problema nabavke udžbenika za učenike od drugog do četvrtog razreda.

Općina Centar je provela proceduru javnih nabavki za škole torbe i pribor, dok su škole to uradile za udžbenike. koji će biti podijeljeni svim prvačićima i za to smo u budžetu obezbijedili oko 110.000 KM.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je obezbijedilo sredstva za nabavku udžbenika za učenike od petog do devetog razreda osnovne škole ostala su nam djeca uzrasta od drugog do četvrtog razreda koji nisu obuhvaćeni nijednim projektom nabavke udžbenika.

Stoga sam sa svojim saradnicima tražio rješenje za ovu situaciju. Pronašli smo sredstva u iznosu od gotovo 200.000 KM kako bismo mogli obuhvatiti i ovaj školski uzrast.

Kako ne bi bilo diskriminacije među djecom besplatne udžbenike će dobiti sva djeca bez obzira sa područja koje općine dolaze u škole na Centru”, objasnio je načelnik Mandić.

O samoj proceduri nabavke udžbenika i refundacije sredstava govorila je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar.

Zbog komplikovanog sistema javnih nabavki u BiH, Općina Centar se odlučila da na ovaj način, kako bi na vrijeme obezbijedili udžbenike, uz priložen račun roditeljima refundira finansijska sredstva nabavke udžbenika za ovaj školski uzrast. Hitno ćemo objaviti javni poziv u kome će biti decidno navedeni uslovi i način refundiranja sredstava za udžbenike”, kazala je Dizdarević.

Prisutni predstavnici vijeća roditelja, koji su također upućivali inicijativu za nabavku udžbenika, su pozdravili ovu ideju i istakli da će pružiti svaki vid pomoći Općini i školama kako bi što efikasnije proveli ovaj projekat, navodi se u saopćenju.