Foto: Arhiv

BiH osudila prisilne deportacije ukrajinskih civila u Rusiju

Bosna i Hercegovina se priključila globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije.

Ovo dolazi na poziv Antonyja Blinkena, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Pridružujemo se osudi takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju. Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika, a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama”, kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Procjenjuje se da se zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila.

Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno, ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama”, kazala je Turković.