Bilbordi “I ja sam branio BiH” privukli mnogo pažnje: “Na njima samo Bošnjaci, potvrdili tezu Dodika o muslimanskoj vojsci”

U okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“, realizovan je projekt foto i video dokumentovanja pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Fotograf Velija Hasanbegović je uradio seriju portreta u crno bijeloj tehnici.

U objektivu aparata učesnici svjedoče svojim životnim biografijama zašto su stali u odbranu svoje domovine. Na fotografijama je istaknuto “I ja sam branio BiH”.

Sa svakim borcem urađen je i video intervju koji nas obavezuje na sjećanje i podsjeća nas na odgovor ‘Zašto smo se borili’. Serija portreta postavljena je na bilborde u 21 gradu širom Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Fonda memorijala.

Međutim, bilbordi su privukli mnogo pažnje, a reagovali su i borci, novinari i građani, obzirom da se na bilbordima nalaze samo Bošnjaci (barem prema onome što smo vidjeli), odnosno muslimani koji su 90-tih godina branili Bosnu i Hercegovinu.

Istina je, da su brojni pripadnici drugih vjera i vjeroispovijesti prolili krv za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo.

Među onima koji su reagovali je bivši pripadnik Armije RBiH i poznati sarajevski novinar Zvonimir Nikolić.

Bravo za JU Fond memorijala Kantona Sarajevo. Ovim ste potvrdili tezu Dodika i Čovića o muslimanskoj vojsci. Zar je moguće da u Kantonu Sarajevo nije bilo boraca osim Bošnjaka?
Ili je njihova i moja borba manje vrijedna?“, upitao je Nikolić.

Kako su ranije poručili iz Fonda, među nama žive heroji, oni koji su žrtvovali sebe za naš opstanak, za slobodu, ponos, čast, za domovinu.

BiH branile su i majke ispraćajući sinove, supruge ispraćajući muževe, sestre braću, djeca odvajajući se od svojih očeva, i svi su oni zajedno podnosili žrtvu za svoju zemlju.

Ipak, najveća zasluga našeg opstanka pripada naizgled neprimjetnim herojima, borcima i borkinjama, onim najboljim među nama, koji su svoje živote dali u službu najčasnije borbe Armije i MUP-a Republike BiH”, naveli su iz Fonda memorijala.

Ostaje da vidimo da li će se oglasiti po ovom pitanju, a do tada i sami možete da pogledate bilborde.

Ipak, danas je u organizaciji Fonda u crkvi Svetog Ćirila i Metoda u Sarajevu služena misa zadušnica za sve pale branitelje Armije i MUP-a RBiH katoličke vjeroispovijesti, dok je u Staroj pravoslavnoj crkvi služen parastos za poginule pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji proučen je tevhid za šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH islamske vjere.