Da li će se vlastodršci smilovati građanima? Danas je ključna sjednica o smanjenju akciza na gorivo

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu u podne.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je prošle sedmice, u drugoj fazi i bez amandmana, izmjene Zakona o akcizama kojima se predviđa privremeno ukidanje akciza na naftu (na period od šest mjeseci).

Izmjene su usvojene u Zastupničkom domu po hitnom postupku te u Domu naroda u prvom čitanju, a konačnu riječ trebali bi dati delegati Doma naroda na današnjoj sjednici, kada će glasati o ovom zakonskom rješenju u drugom čitanju.

Podsjetimo, grupa zastupnika je još u februaru u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i formalno u proceduru uputila Prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH kojima se ukidaju akcize na gorivo.

U prijedlogu je obrazloženo da bi time maloprodajna cijena dizela bila niža za 0,35 KM, što može značajno ublažiti negativne ekonomske posljedice koje dolaze u narednom periodu.

U Parlamentu se od marta pokušava usvojiti ukidanje akciza kako bi usljed inflacije gorivo pojeftinilo i kako bi se pomoglo građanima i privredi, ali to ide vrlo teško.

U tome se nije uspjelo iz razloga što parlamentarci HDZ-a i SNSD-a nisu pristajali na to, a još jednom ih njihovi partneri u vlasti “nisu znali” uvjeriti koliko je neophodno da do izmjena dođe.

Pozivam delegatkinje i delegate da sutra pokažu svoje i ljudsko lice politike. Usvojite Zakon ukidanju akciza!”, poručio je na društvenim mrežama Saša Magazinović.

Vlasti će učiniti sve da akcize ostanu. Za dva mjeseca 2022. imaju 240 miliona KM više sredstava nego 2021. Za godinu u 2022. uzet će milijardu i po više od građana nego prošle godine“, rekao je ranije Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a.

I u tome se nalazi sav problem u vezi s ukidanjem akciza. Vlasti pune budžet i ne razmišljaju o narodu. Koalicija SDA, SNSD-a i HDZ-a je još jednom pokazala da funkcionira samo u podjeli fotelja i opstrukcijama.

Hoće li nakon višemjesečnog dodatnog iscrpljivanja naroda konačno dići ruku za pojeftinjenje goriva ili će još jednom napraviti neku eskapadu, ostaje da se vidi.

Uglavnom, imaju odličan predizborni tajming da od sebe pokušaju napraviti heroje, a to što su mnogi u mjesecima iza nas pobjegli iz države – koga to zanima?!

Treba reći da će delegati glasati i o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća dijela državnih službenika te namještenika, vojnika i policijskih službenika.

Dušanka Majkić (SNSD), delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, predložila je amandman kojim bi akcize na naftu bile ukinute na 30 dana umjesto na šest mjeseci, uz mogućnost novog produženja, kako je navedeno u izmjenama Zakona o akcizama.

Majkić je ovo predložila na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda, kojom predsjedava, a njen amandman je odbijen.