Danas oblačno vrijeme, mogući i jači pljuskovi

U Bosni i na sjeveru Hercegovine danas će preovladavati oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili prolaznim jačim pljuskom.

U većem dijelu Hercegovine sunčanije uz umjerenu naoblaku, ali se u drugoj polovini dana očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura će iznositi od 14 do 19, na jugu zemlje do 22 stepena, a najviša dnevna od 19 do 25, na jugu zemlje do 31 stepen.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno, a povremeno može padati kiša.

Jutarnja temperatura iznosiće od 16 do 18, a dnevna temperatura od 21 do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Bosanski lovci na oluje: “Stiže nam ciklona Luna, već je odnijela 13 života”

Podsjetimo, bosanski lovci na oluje na svojoj su Facebook stranici pozvali građane da se narednih sati i narednih dana čuvaju vremenskih neprilika.

Kako su kazali, ciklona “Luna” pod čijim smo uticajem već je odnijela 13 života.

Pod utjecajem smo ciklone ‘Luna’, koja će idućih sati i dana donijeti obilne oborine i nepogode. Pozivamo građane na oprez, posebno idućih sati te sutra. Ova ciklona je do sad odnijela 13 života (u Italiji, Austriji, na francuskoj Korzici).

Iako se kod nas ne očekuje takav intenzitet, vrijedi biti na oprezu jer će lokalno biti i jačih pljuskova pa su moguće i bujične poplave. U slučaju da dođe do razvoja jačih olujnih sistema kakav je npr. MCS (Mezoskalni konvektivni sistem/sustav) izgledan je i olujan vjetar u predjelima koje zahvati MCS”, naveli su.

Pozvali su građane da budu toku, ne gledaju u nebo, već u meteorološki radar koji je dostupan na internetu na linkovima: LINK 1; LINK 2.

Napominjemo, ovo upozorenje nije službeno upozorenje državnih institucija već skretanje pažnje građanima na oprez od strane neprofitne zajednice lovaca na oluje /BSC/.

Službeno upozorenje potražite na sajtu Meteoalarm”, stoji u objavi na Facebook stranici.

Sarajevska civilna zaštita izdala upozorenje zbog najavljenih vremenskih nepogoda

Podsjetimo, i iz Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo pozvali su građane i pravne subjekte da odmah preduzmu mjere zaštite od kišnih padavina, grada i vjetra.

Saopšteno je da se s obzirom na to da se u narednom periodu, prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, za područje cijele države očekuju obilniji pljuskovi sa jakom grmljavinom (izdato narandžasto upozorenje), koje mogu lokalno usloviti bujične poplave, udare vjetra i grad, preporučuje fizičkim i pravnim licima da odmah preduzmu mjere zaštite.

Dodaje se da je potrebno odmah preduzeti preventivne mjere propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, jer će tako stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih sistema zaštite i spašavanja, čime će se izbjeći velika materijalna šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Na opštinske službe civilne zaštite apelovano je da obilaze najugroženija područja i da odmah stave svoje snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti kako bi bili spremni za reakciju.

Napomenuli su da postoji dužnost da im se odmah dostave podaci o eventualnoj opasnosti ili pojavi koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite, pozivom na broj 121 koji je otvoren 24 sata.