Danas pretežno oblačno vrijeme s mogućim pljuskovima, na snazi žuti meteoalarm

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Lokalni pljuskovi su zabilježeni na krajnjem sjeveroistoku Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Ivan-sedlo, Sokolac 13; Drvar, Livno 15; Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica 16; Jajce, Sanski Most, Tuzla 17; Doboj, Prijedor, Zenica, Zvornik 18; Bijeljina, Gradačac 20; Mostar, Trebinje 21; Neum 22 °C.

Danas će u centralnim, istočnim područjima Bosne i u većem dijelu Hercegovine preovladavati umjereno do preteženo oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Poslije podne u Hercegovini je moguća grmljavina. U ostatku zemlje pretežno sunčano.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura kretat će se od 22 do 28, na jugu do 32 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana su mogući lokalni pljuskovi. Dnevna temperatura oko 23 °C.

Za Sarajevo na snazi žuti meteoalarm

Žuti meteoalarm aktivan je i danas, ali ova put za manji dio Bosne i Hercegovine, zbog pljuskova i grmljavinskog nevremena.

Nakon jučerašnjeg nevremena na snazi ostaje za Sarajevo, Mostar, Foču i Višegrad.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom.

Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, navodi se u upozorenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nema naznaka povratka sunčanih dana

Sutra, u srijedu, u Bosni bit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim lokalnim pljuskovima poslije podne. U Hercegovini sunčano uz umjeren porast naoblake u drugom dijelu dana, što može usloviti lokalne pljuskove.

U večernjim satima na području Krajini se očekuju jači pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočni, a u Hercegovini slab do umjeren jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 34 °C.

U četvrtak oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne se očekuju intenzivnije padavine.

Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 26 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme. Postepeno smanjenje naoblake prema kraju dana. U ranim jutarnjim satima u većem dijelu zemlje se očekuje kiša i lokalni pljuskovi. U Bosni, u ostatku dana, povremeno je moguća slaba rosulja. U Hercegovini poslije podne lokalni pljuskovi.

Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 21, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 29 °C.

U subotu umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme.

Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 31 °C.