Foto/ Konačno započeli radovi na rekonstrukciji mosta “Festina Lente”

Na veliko zadovoljstvo stanovnika centralne gradske općine, ali i svih Sarajlija, danas su započeli radovi na rekonstrukciji mosta “Festina Lente”.

Ovaj most spaja dvije obale Miljacke, odnosno Akademiju likovnih umjetnosti sa Ulicom Radićeva.

Radove izvodi građevinska firma “Dinalsa” d.o.o. Sarajevo koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana za najpovoljnijeg izvođača radova.

Projekat rekonstrukcije mosta “Festina Lente” u cjelosti finansira Općina Centar koja je u budžetu za ovu namjenu obezbijedila 400.864 KM.

Za nadzor projekta je zadužena firma “Energoinvest” d.d. Sarajevo, dok je glavni projekat rekonstrukcije mosta izradila projektantska firma “TZI –Inžinjering” d.o.o. Sarajevo.

Kako je predviđeno projektom nakon pripremnih radova pristupilo se demontaži aluminijskih patosnica koje će biti detaljno očišćene prije ponovne montaže.

Planirana je rekonstrukcija kompletne čelične konstrukcije mosta, zatim hidroizolaterski radovi, radovi na alumijiumu i drvetu.

Po okončanju rekonstrukcije bit će postavljena i dekorativna LED rasvjeta.

Da podsjetimo, izgradnju mosta, koji je otvoren u augustu 2012. godine, finansirala je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila gotovo dva miliona maraka.

Budući da je tokom proteklih godina došlo do oštećenja konstrukcije mosta pristupilo se projektu rekonstrukcije.

Glavni projekt izgradnje mosta sačinjen je na osnovu idejnog rješenja – pobjedničkog rada na konkursu čiji su autori tadašnji studenti druge godine Produkt dizajna na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojan Kanlić.