Foto/ Ovako izgleda rekonstruirana tramvajska pruga na raskrsnici kod bivšeg Doma penzionera

Rekonstrukcija pruge u dionici od Ilidže do Čengić Vile privodi se kraju. 

Dio koji je potpuno završen je na raskrsnici kod bivšeg Doma penzionera u Sarajevu.

Ovo će značiti mnogo veću sigurnost za sve učesnike u saobraćaju obzirom da je ranije ovo bio jedan od najgorih prelaza i za automobile koji su maksimalno morali usporiti da pređu preko šina.

Inače, ovo predstavlja i prvu raskrsnicu na kojoj je završena rekonstrukcija pruge na dionici od Ilidže do Čengić Vile. Rekonstrukcija je počela tokom posljednjeg vikenda, a završena je sinoć, 3. augusta.

Također, ponovo je označena i biciklistička staza na rekonstruisanom prelazu.

Skoro svaka raskrsnica na kojoj se nalazi tramvajska pruga je u lošem stanju, što je predstavljalo opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Rekonstrukcijom pruge od Ilidže do Čengić Vile, a potom od Čengić Vile do Marijin Dvora to bi se trebalo promijeniti.

Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je najavio da će sredinom sljedeće sedmice biti rekonstruirana pruga na raskrsnicama kod Energoinvesta na Stupu i Nedžarićima.

Ranije je najavio da bi krajem augusta trebala biti testna vožnja tramvajem od Čengić Vile do Ilidže.

Podsjetimo, rekonstrukcija pruge od Ilidže do Čengić Vile je počela krajem augusta prošle godine i nadležni su ranije isticali da bi trebala biti završena u augustu ove godine.

Nakon toga počet će rekonstrukcija od Čengić Vile do Marijin Dvora. Radovi koštaju više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok za završetak potpune rekonstrukcije je dvije godine.

Izvođač radova je konzorcija kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Očekuje se da će uskoro biti izabran i izvođač radova za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Dostavljene su četiri ponude, po dvije iz Kine i Turske. Moguće je da će gradnja tramvajske pruge početi tokom ove godine.

Tender je raspisan 10. marta, a odnosi se na gradnju tramvajske pruge ukupne dužine skoro 13 kilometara i na čijoj trasi će biti 20 stanica. Gradnja će koštati 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

Inače, Adnan Šteta je ministar koji poprilično uživa podršku građana zbog rekonstrukcije pruge, ali i nabavke novih vozila i snižavanja cijena javnog prevoza.

S druge strane, na teškom je udaru kritika opozicije koja skoro svaki dan pokušava da ga degradira.

Tako je SDA prije dva dana saopćila da traži da se novi trolejbusi koji su nabavljeni iz Bjelorusije potpuno povuku iz korištenja, a prije tri dana je napomenula Štetu da mu je ostalo 30 dana da podnese ostavku.

Ova stranka je godinama bila vlast u Kantonu Sarajevo i na gradskom prevozu se nije apsolutno ništa radilo. Nova prevozna sredstva bila su stara vozila pokloni drugih gradova i država.