Haos vlada u najvećoj evropskoj nuklearki: “Bit će ili ruski teritorij ili spaljena zemlja”

U najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju ponovno je teška situacija.

Čelnik ukrajinske državne nuklearne elektrane Energoatom optužio je ruske vojnike da su nuklearnu elektranu Zaporižje pretvorili u vojnu bazu.

Ukrajinske oružane snage znaju da je tu ukrajinsko osoblje i da je to ukrajinsko postrojenje tako da nećemo ubijati naše ljude, naše osoblje i oštetiti i našu infrastrukturu”, rekao je za BBC Petro Kotin, predsjednik Energoatoma.

Ugašen jedan reaktor nuklearke: “Postoji rizik od curenja radioaktivnih tvari”

Navodi da je 500 ruskih vojnika u kompleksu, a Rusija je postavila raketne bacače u području elektrane.

Kompleks je pod ruskom okupacijom od početka ožujka, ali njime i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, prenosi N1.

Ukrajina kaže da su dva radnika ranjena, a tri senzora radijacije oštećena.

Energoatom je na svom kanalu na Telegramu objavio da ukrajinski radnici u postrojenju trpe teške ozljede zbog ruskog granatiranja koje se posljednjih dana pojačalo.

Navode da takvo postupanje ne uzrokuje samo štetu za elektranu nego je i “čin nuklearnog terorizma bez presedana”.

Unatoč tome, ukrajinsko osoblje stanice nastavlja raditi, u nehumanim uvjetima, poduzimajući sve mjere za osiguranje nuklearne i radijacijske sigurnosti ne samo naše zemlje, već i cijelog svijeta!”, objavio je Energoatom.

Ranije su objavili i da bi djelovanje Rusa u nuklearki Zaporižje “mooglo dovesti do nuklearne i radijacijske katastrofe, čije posljedice će osjetiti ne samo Ukrajina, već i cijela kontinentalna Europa”.

Dodaju da Rusi ucjenjuju cijeli svijet postavljanjem mina u postrojenju.

U svojoj izjavi je, šef radijacijske, kemijske i biološke obrane ruskih obrambenih snaga general Valerij Vasiljev, koji trenutačno upravlja kompleksom NE Zaporižje, rekao da će tamo biti ili ruski teritorij ili spaljena zemlja”, objavio je Energoatom.