Kapidžić pokušao degradirati film o Emeriku Blumu, pa njega Nikolić degradirao: “Historija nije počela 1990.”

Film naše proslavljene režiserke Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu, osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta i bivšem gradonačelniku Sarajeva, pokupio je brojne simpatije Sarajlija.

Ali, uvijek ima neko “ali”.

Čini se da film nije svakome toliko drag, posebno onima koji “mrze” bivšu Jugoslaviju i sve što se veže za nju.

Među njima je i Faruk Kapidžić, arhitekta i bivši ministar u Vladi KS, a sadašnji član Komisije za zaštitu kulturno historijskih spomenika Bosne i Hercegovine, koji je ujedno trenutno istaknuti član SDA stranke i kandidat za Skupštinu KS na izborima.

Kazao je da je film ciljani hvalospjev “jednom sistemu koji to ne zaslužuje”. Nije štedio ni uvrede za sam Sarajevo Film Festival nazivajući ga “predizbornim festivalom”, iako je ovo prvi ili drugi festival koji se održava dok SDA nije na vlasti u Sarajevu.

Nažalost, film o Emeriku Blumu je zapravo ciljani hvalospjev jednom sistemu, sistemu koji to ne zaslužuje, baš kao što je SFF postao modna revija političara i njihovih supruga, koji isto tako to ne zaslužuju.

Umjetnost inžinjerstva i umjetnost filma je u sjeni ljudske praznine, a reflektori su usmjereni na nekadašnju propalu ideologiju i sadašnju paradu političkog besmisla na crvenom tepihu. Izgleda da je podjednako ogromna želja sadašnjih filmskih umjetnika da budu politički eksperti i političkih funkcionera da budu filmske zvijezde.

Rezultat materijalizma je očigledan. Iza zastava i ispod crvenih tepiha sve se raspada. Festival nije odavno filmski nego predizborni. Ostalo mu je srce ali nekada je imao i dušu“, napisao je na društvenim mrežama Kapidžić.

Nije dugo trebalo da njegov status počnu komentarisati istaknuti građani, poput uglednom novinara, kolumniste i bivšeg borca Armije RBiH Zvonimira Nikolića.

Nikolić je na pokušaje degradiranja Bluma degradirao samog Kapidžića podsjetivši ga da historija nije počela 1990. godina sa SDA, već da je Bosna i Hercegovina, Sarajevo i domaća industrija bila daleko uspješnija nego danas.

Još jednom je podsjetimo na veličinu koju je Energoinvest nekada predstavljao.

Imao sa sreću da jedan period života radim u Energoinvestu. Ljudi su toliko imali posla po inostranstvu, da su otvorili svoju putničku agenciju. Sa razlogom, zašto da pare idu nekome, kada mogu ostati tu.

I zamislite, prva agencija na prostoru bivše Jugoslavije koja je bila uvezana u kompjuterski sistem avionskih rezervacija. Osim toga imali su svoj vozni park. Ako se dobro sjećam i dva-tri aviona. Od kojih je jedan vozio u ratu i poslije našeg predsjednika.

Imao hotel na Crepoljskom i Jahorini sa ogromnim popustom za svoje radnike. Ima i vjerovatno puno toga još što ja ne znam. Spomenuti Energoinvest i Bluma i ustati se.

I nije film hvalospjev starom sistemu sistemu, kako misli DIA, nego dokaz da istorija nije počela 1990., kada su ovi došli na vlast“, napisao je Nikolić.