Kineski ratni avioni na nebu, američki ratni brodovi kod Tajvana: “Ko god se igra vatrom opeče se”

Kineski borbeni zrakoplovi okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak prije dolaska predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je napetosti između Pekinga i Washingtona podignuo na novi nivo.

Kinesko vodstvo upozorilo je da će posjet Tajvanu Nancy Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posljedice.

Kineski šef diplomacije Wang Yi u utorak je rekao da se američki političari “igraju vatrom” kad je riječ o statusu Tajvana i da “to neće izaći na dobro”.

Sjedinjene Države u ponedjeljak su rekle da se ne daju zastrašiti kineskim “zveckanjem oružjem”.

Na Tajvanu, odbjeglom otoku koji Kina smatra svojim i jača pritisak za povratkom pod svoju upravu, Pelosi se u srijedu treba sastati s dužnosnicima među kojima je i predsjednik Tsai Ing-wen, doznaje Reuters iz upućenih izvora.

Već naelektrizirana atmosfera dodatno se zaoštrila kada je nekoliko kineskih ratnih aviona letjelo uz liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak ujutro, rekao je izvor za Reuters.

Nekoliko kineskih ratnih brodova plovilo je blizu službene linije razdvajanja u ponedjeljak, rekao je izvor.

U međuvremenu američki ratni brodovi, uključivo nosač zrakoplova, stacionirani su u vodama istočno od Tajvana što Washington naziva rutinskim raspoređivanjem.

Nosač USS Ronald Reagan prešao je Južno kinesko more i sada je u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, kazao je dužnosnik američke mornarice.

Opremljen je raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

Rusija koja je u konfliktu sa zapadnim zemljama zbog invazije na Ukrajinu od veljače, također je kritizirala posjet Nancy Pelosi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova nazvala je njezinu posjetu “provokacijom u svrhu pritiska na Peking” i ponovila je rusku potporu pekinškoj politici jedne Kine.

Ranije u utorak Pelosi je posjetila Maleziju, što je bila druga njezina postaja na turneji po Aziji koju je počela u Singapuru u ponedjeljak.

Pelosin ured objavio je da će ona posjetiti i Južnu Koreju i Japan no nije spominjao Tajvan.

“Opasan potez igranja vatrom”

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas posjetu predsjednika američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajpeju, uz ocjenu da ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, te je uputilo oštar protest SAD.

Ovo je veoma opasan potez igranja vatrom. Ko god se igra vatrom opeče se”, navodi se u saopštenju objavljenom nakon njenog dolaska u Tajpej.

Kinesko Ministarstvo navodi da njena posjeta ozbiljno pogađa političke osnove kinesko-američkih odnosa, kao i da se Kina odlučno protivi i osuđuje ovu posjetu, ističući da SAD žele da obudzaju Kinu uz pomoć Tajvana.

U međuvremenu, tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su lažni izvještaji kineskih medija o kineskim borbenim avionima “Su-35” koji su prešli Tajvanski moreuz, koji razdvaja ostrvo od Kine.

Istočna kineska vojna komanda saopštila je da će provesti vježbe bojevom municijom u vodama kod istočne obale Tajvana.

Isti izvor navodi da će to biti vježbe na moru i u vazduhu sjeverno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvana. Saopštenje je uslijedilo nakon dolaska Pelosijeve u Tajpej.