Ministar Šteta pisao stranim zvaničnicima: “Crtaju mi metu na čelu jer sam stvari pomakao s mrtve tačke”

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) obratio se stranim političkim zvaničnicima povodom, kako kaže, sve učestalijih prijetnji i napada od strane pojedinaca i političkih stranaka.

Šteta u saopćenju kaže da je upoznao zvaničnike o svim situacijama koje ugrožavaju procese kojima on rukovodi.

Javnost je, prema njegovim riječima, danima već upoznata o beskrupuloznim napadima, uvredama i prijetnjama kojima je izložen, a koje dolaze, kako od političkih stranaka – tako i pojedinaca.

Samo SDA, oni koji 27 godina nisu učinili ništa na rješavanju akutnog problema sa saobraćajem građana Sarajeva, mogu lažno moralisati i pokušati da nas, koji smo posljednje dvije godine, pokrenuli brojne dobre projekte i pozitivne politike, valjaju u svom blatu laži, prevara, zavjera i intriga u kojima se oni najbolje snalaze“, kaže Šteta.

Svjestan je, kako kaže, da je kao javna ličnost podložan kritikama, samim time i raznim prijetnjama i podmetanjima.

Smatra da svoj posao radi krajnje odgovorno, u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine, te da niko ne smije spriječiti nadležne institucije da kontroliraju rad bilo kojeg zvaničnika – pa tako i njega.

Ali isto tako smatram da niko nema prava i ne smije zloupotrebljavati institucije, otvoreno prijetiti i crtati mi metu na čelu samo zato što sam pokazao da se neke stvari mogu pokrenuti sa mrtve tačke, da se može raditi prema svjetskim standardima i da se od Sarajeva može praviti metropola kojom ćemo se svi ponositi“, poručuje on.

Kaže da je o otvorenim prijetnjama obavjestio ambasadora SAD-a BiH Michaela Murphya, šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera i Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ovim gradom moraju vladati sloboda i demokratija, ne politika koja nas je unazadila nekoliko decenija i koja je stavila okove duga i netransparentnosti na sve čime se bavila.

Vjerujem da će stranim zvaničnicima, a pogotovo građanima Sarajeva, biti jasnija slika sa čime sve moramo da se nosimo kako bismo konačno mogli još snažnije i odlučnije da radimo za dobrobit svih građana“, ističe Šteta.

Za kraj, poručio je da je ostvarivanje ideje napretka i razvoja saobraćaja u KS njegova dužnost i obaveza, te da neće odustati uprkos svim pritiscima.

Podsjetimo, Kantonalni odbor Stranke demokratske stranke ponovo se oglasio povodom rekonstrukcije tramvajske pruge.

I jučer su odlučili da napomenu ministra saobraćaja Adnana Štetu na obećanje da će do kraja agusta da otvori dionicu pruge ili da podnese ostavku.

Ministar Adnan Šteta ima još 20 dana da ispuni svoje obećanje, otvori dionicu tramvajske pruge od Ilidže do Čengić Vile, ili da da ostavku.

Ono što se trenutno dešava na radovima na pruzi, daje za pravo građanima Sarajeva da vjeruju kako će Šteta ipak dati ostavku. Radovi na okretaljkama na Ilidži i Čengić Vili nisu ni započeti, pa je nejasno odakle Šteta crpi svoj optimizam“, kazali su iz SDA stranke usuđujuči se da govore o mišljenju građana.

Istina je, pak, da mišljenje građana apsolutno nije kako SDA želi da bude.

Otvaranje dionice tramvajske pruge od Ilidže do Čengić Vile podrazumijeva nesmetano odvijanje tramvajskog saobraćaja u oba pravca i kraj agonije za hiljade izmučenih građana Sarajeva, koji su u proteklih godinu dana koristili novouvedenu autobusku liniju.

Svako djelimično osposobljavanje pruge, u svrhu dodatne kupovine vremena je obmana i poigravanje s građanima. Šteta treba znati da ti pokušaji neće proći nezapaženo.

Možda je ministrova izjava o ostavci došla u trenutku euforije, ali Šteta mora biti spreman da nakon tajnih ugovora, kontroverznih posredništava i budžetskog rasipništva, ispuni svoje nekoliko puta ponovoljeno obećanje.

Šteta ostavku mora podnijeti zbog sebe i svog ličnog ugleda, a ne zbog ‘Trojke’ koja među građanima Sarajeva nema nikakve reputacije ni kredibiliteta“, zaključili su iz SDA stranke.

Kako smo i ranije pisali projekat rekonstrukcije pruge posebno boli SDA stranku, što su počeli sve više da primjećuju i drugi.

Tako je dopredsjedavajući Skupštine KS nedavno na društvenim mrežama se našalio i kazao da bi pjesma Dine Merlina u SDA režiji glasila: “Eh da je pruga snijeg da se do jutra otopi“.