Ministar Vranić: “Realizovano nekoliko hiljada pregleda grlića maternice, dojke i debelog crijeva, neki životi su spašeni”

Ostalo je još 1.400 prijava za preventivne preglede grlića maternice i dojke koje u potpunosti finansira Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, objavio je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Podsjetio je da je Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu prije mjesec dana pokrenulo veliku kampanju i web stranicu zivotjeupitanju.ba.

Preko te stranice do sada je prijavljeno preko 10.000 ljudi za preventivne preglede grlića maternice, dojke i debelog crijeva.

Ostalo je još 1.000 slobodnih prijava za pregled grlića maternice, 400 za pregled dojke, dok su prijave za pregled debelog crijeva u potpunosti popunjene.

Prilikom popunjavana prijave i odabira pregleda na web stranici zivotjeupitanju.ba, naši građani mogu trenutno birati ustanove i preglede koji još uvijek nisu popunjeni.

Već je realizovano nekoliko hiljada pregleda, a stotine građana očekuje rezultate svojih nalaza. Neki životi su već spašeni i mnogi će još biti, što ovo čini najznačajnijim projektom u zdravstvu u zadnjih 25 godina.

Sve ustanove rade punim kapacitom na zakazivanje termina za sve prijavljene, pa vas molimo za još malo strpljenja. Svi će biti pozvani na pregled na koji su se prijavili.

Ovo je potvrda da građani znaju prepoznati iskrene namjere ovog Ministarstva da zaštiti njihovo zdravlje i život. Ministarstvo zdravstva KS se neće zaustaviti na ovome.

Vjerujemo da će desetine života biti spašeno do kraja ovog projekta, a da će veliki broj pregledanih učestvovati i u budućim projektima preventivnih pregleda koje će Ministarstvo realizirati“, naveo je Vranić.

Istakao je da se neće pomiriti s činjenicom da se na neke potrage čeka nekoliko mjeseci.

Istrajan sam da ponudimo dodatna poboljšanja i rješenja za usluge kakve zaslužuju građani Kantona Sarajevo. Nastavljamo sa naporima da se potpuno unaprijedi zdravstvo u KS.

U narednih nekoliko dana objavljujemo i nove velike projekte. Zdravlje naših građana nam je uvijek na prvom mjestu“, poručio je Vranić.