Na sjeveru Kosova bilbordi “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“

Na Jarinju nema promjena u odnosu na jučerašnji dan, tu su barikade, i dalje se na sjever Kosova ne može ni pješice, javlja reporter RTS.

Na sjeveru Kosova osvanuli bilbordi “Dobro došli u ZSO”.

Policija u Rudnici jutros obavještava vozače da pokušaju prelazak na alternativne prelaze.

Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Noć je protekla mirno, manje su tenzije, navodi reporter RTS.

Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javlja reporter RTS.

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije.

Na sjeveru KiM bilbordi “Dobro došli u ZSO“

Sve četiri opštine na sjeveru Kosova jutros su osvanule sa porukama “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“.

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole “Ovo je ZSO”, simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO.

Vlada u Prištini odložila je sinoć primjenu recipročnih mjera prema Srbiji na mjesec dana. Odluka je donesena nakon sastanka šefova država Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem.

SAD su zatražile da se primjena odluka odloži za 30 dana. Ovaj korak je pozdravio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmjereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povrijeđenih.

Srbi na sjeveru Kosova, poslije sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić.

Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Vlada Kosova je planirala da 1. avgusta počne izdavanje tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Danas je trebalo da stupi na snagu i odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.