Narednih desetak dana česte padavine u BiH, temperature će biti ispod prosjeka

Nakon pretežno sunčanih dana i visokih temperatura koje su prethodnih dana preovladavale na području cijele Bosne i Hercegovine u ponedjeljak poslijepodne stigla je promjena vremena praćena kišom i pljuskovima koje će se zadržati i tokom sedmice.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, narednih deset dana u Bosni i Hercegovini prognozira se promjenljivo vrijeme s čestim padavinama i temperaturama nižim od prosječnih za ovo doba godine.

Do 18. augusta, očekivane vrijednosti jutarnjih temperatura zraka su od 10 do 15 u Bosni, na jugu zemlje do 18 stepeni Celzijusovih, a najviše dnevne uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36.

Od 18. do 23. augusta očekuje se stabilnije vrijeme bez kiše uz blagi porast temperatura zraka.

Jutros je oblačno u većem dijelu zemlje. Na jugu je djelomično vedro, a kiša pada u istočnim, centralnim i sjevernim područjima.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 10; Ivan-sedlo 14; Sokolac 15; Bihać 16; Bugojno i Sarajevo 17; Gradačac, Jajce, Livno, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica 18; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Tuzla i Zenica 19; Široki Brijeg i Zvornik 20; Grude 22; Trebinje 24; Mostar 26 °C.

Danas u većem dijelu zemlje oblačno, djelomično vedro na jugu. Širom zemlje povremeno sa kišom ili lokalnim pljuskom.

Grmljavina je moguća u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 °C, na jugu zemlje do 33 °C.

U Sarajevu oblačno. Povremeno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26 °C.