Oglasilo se Tužilaštvo o akciji “Nevera”: Preprodavali drogu u BiH i distribuirali je prema narkotržištu u EU

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom akcije “Nevera” koju od jutros provode pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Naredbu je izdao Sud BiH, a akcija se obavlja pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Pokrenuta je nakon dešifriranja aplikacije Sky kojom su se u komunikaciji koristile brojne kriminalne grupe.

Kako su saopćili, osumnjičeni su pod istragom da su se na području Sarajeva i šire bavili neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih sredstava, kao i krijumčarenjem opojnih sredstava iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narkotržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnih sredstava i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH. U ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa EUROPOL-om“, naveli su iz Tužilaštva.

U saopćenju dodaju da će osumnjičeni u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Akcija je, kako se nezvanično saznaje, još u toku i do sada su najmanje dvije osobe privedene u MUP Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, u ovoj akciji je uhapšen i Ervin Imamović, osumnjičeni za pomaganje u ubistvu Mehmeda Ramića.

Inače, ubistvo Mehmeda Ramića se desilo u decembru prošle godine u Pofalićima.

Za izvršenje osumnjičeni su Amel Jašarević i odbjegli Adel Kabaš, ranije Murtović, dok se Edvinu Imamoviću na teret stavlja pomaganje, a Igoru Zuki pomoć počiniocima nakon krivičnog djela.

Podsjetimo, i otac Mehmeda Ramića uhapšen je 29. januara ove godine zbog opojnih sredstava.

Pripadnici Federalne uprave policije izvršili su pretres pokretne i nepokretne imovine kojom prilikom je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na tepka opojna sredstva, pištolj, municiju, kao i drugi predmete koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Ramić se sumnjiči da je određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, opojna sredstva proizvodio, pakovao, te dalje stavljalo u promet.

Prilikom pretresa stana, Ramić je fizički napao policijske službenike Federalne uprave policije, kojom prilikom su jednom policijskom službeniku nanesene lakše tjelesne ozljede.