Pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme u drugoj dijelu dana

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 12; Sokolac 15; Ivan-sedlo 16; Bugojno i Jajce 18; Sanski Most i Sarajevo 19; Banja Luka, Bihać, Doboj, Livno, Prijedor, Široki Brijeg, Tuzla i Zvornik 20; Gradačac i Zenica 21; Bijeljina 22; Grude 24; Trebinje 27; Mostar 28 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C, na jugu zemlje do 36 °C.

U Sarajevu sunčano prije podne. Oblačnije u drugom dijelu dana. Poslije podne je moguć pljusak kiše.

Najviša dnevna temperatura zraka oko 31 °C.

Za većinu BiH aktivno žuto upozorenje

Žuti meteoalarm na snazi je za većinu područja u Bosni i Hercegovini zbog mogućeg grmljavinskog nevremena.

Na snazi je generalno od 13 do 19 sati, osim u Foči gdje ostaje na snazi do 23:59.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom.

Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, navedeno je u upozorenju.

Za južne dijelove BiH na snazi je i meteoalarm zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

Osvježenje u danima pred nama

Sutra, u  utorak, u većem dijelu zemlje bit će pretežno oblačno, dok će umjerene naoblake biti na jugu zemlje. Širom zemlje povremeno se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29 °C, na jugu zemlje do 34 °C.

U srijedu prolaznih lokalnih pljuskova može biti prije podne. U poslijepodnevnim satima smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 °C, na jugu zemlje do 33 °C.

U četvrtaku Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 23 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 °C, na jugu zemlje do 33 °C.