Foto: Pixabay

Povećan iznos za stipendiranje učenika koji upisuju zanate u Kantonu Sarajevo

Svjesni nedostatka zanatlija na tržištu rada, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo realiziralo je niz aktivnosti ka povećanju interesa učenika.

Jedna od tih aktivnosti su i stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja za što je iz Budžeta KS izdvojeno 350.000 KM.

Po riječima pomoćnice ministrice za odgoj i obrazovanje KS Lamije Husić, najtraženija zanimanja su: kuhar, konobar, zavarivač, tesar, zidar, limar, armirač, vozač D kategorije.

U školskoj 2022/2023. godini, navela je Husić, na zanimanja trećeg stepena ukupno je upisano 747 učenika.

Od tog broja, na deficitarna zanimanja je upisano 217 učenika. Na tradicionalna zanimanja, na primjer, zlatar, nije upisan niti jedan učenik.

Naglasila je da su aktivnosti Ministarstva i Vlade KS usmjerene ka povećanju interesa za upis učenika na deficitarna zanimanja u trogodišnjem trajanju, poput stipendiranja učenika koji su upisani na deficitarna zanimanja, uz napomenu da je stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja realizirano od strane ministarstva i u prethodne četiri školske godine.

Zahvaljujući kontinuiranom stipendiranju učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, popunjeno je 85 posto mjesta predviđena Planom upisa učenika u 1. razred srednje škole u školskoj 2022/2023. godini“, istakla je Husić u izjavi za Fenu.

U protekloj školskoj godini, za stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja izdvojeno je 300.000 KM.

I u školskoj 2022/2023. godini u Budžetu su osigurana sredstva u iznosu od 350.000 KM. Za stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja koji ove godine upisuju 1., 2. i 3. razred srednje škole, kao i za talentirane učenike koji u školskoj 2022/2023. godini upisuju 1. razred srednje škole“, rekla je Husić.

S ciljem planiranja upisa učenika u skladu s potrebama tržišta rada, dodala je, osim Zajednice srednjih škola, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS ostvaruje saradnju sa relevantnim institucijama, kao npr. JU “Služba za zapošljavanje KS”, Privredna komora KS, Udruženje poslodavaca FBiH, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor KS.

U toku je Javni poziv za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se upisuju u prvi razred, drugi razred i treći razred srednjih stručnih škola, javnih ustanova, u školskoj 2022/2023. godini na području KS-a.

Poslodavci iskazuju potrebu za zanimanjima: kuhar, krojač, trgovac, tesar, zidar, limar i drugo.

U praćenju promjena na tržištu rada na području Kantona Sarajevo na primjer u trgovinama plate se kreću od 650 do 800 KM.

Inače, u Federaciji BiH postoji nešto manje od 53.000 samostalnih djelatnosti, od čega je 60 posto obrta, odnosno oko 30.000 subjekata posluje u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima.