Predstavljena politička stranka “M1”, u fokusu mladi

“M1 Prava za mlade” organizirala je press konferenciju, na Međunarodni dan mladih 12.8.2022. godine, fokusirajući se isključivo na mlade i njihove realne potrebe.

Kako kažu njihov naziv “M1“ znači “mladi na prvom mjestu“.

Na tom događaju predstavili su i M1 Lektiru, koja zagovara poštivanja prava i jednake uslove za život mladih iz marginaliziranih grupa. Cjelokupnu konferenciju za medije na znakovni jezik preveo je Renato Kričančić.

Politička stranka M1 Prava za mlade nastala je 2014. godine kao politički odgovor na potpuni nemar institucija vlasti u BiH prema mladima u posljednjih 20 godina, koji je doveo mlade ljude u BiH u izuzetno težak ekonomski, socijalni i politički položaj.

Želimo izraziti zahvalnost svim medijima koji su danas prisutni na press konferenciji. Ja sam Nevio Bruck i predsjednik sam stranke M1 Prava za mlade. M1 Prava za mlade predstavlja jedinstven politički projekt koji mlade svrstava u vrh prioriteta institucija vlasti i političkih stranaka u BiH.

Prvi put smo se u javnosti pojavili 2014. godine. I danas smo tu s istim ciljem – poboljšanje položaja mladih u svim segmentima, posebno osnovnih prava za dostojanstveno življenje. M1 Prava za mlade predstavlja odgovor mladih na sva pitanja koja su zaboravljena na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

Mladi su jedini prioritet M1! M1 nudi odgovore na probleme koje su definirali mladi ljudi“, rekao je Nevio Bruck, predsjednik političke stranke M1 Prava za mlade.

Dina Bajraktarević, članica političke stranke M1 Prava za mlade, u svom izlaganju osvrnula se na položaj marginaliziranih grupa u BiH.

Nažalost, trenutni pravni okvir ne stvara mogućnost za ravnopravan položaj svih građana/ki Bosne i Hercegovine, te ne prepoznaje marginalizirane grupe kao važan dio društva. Za jednaka prava pri zapošljavanju, prethodi nužnost usklađivanja prava na obrazovanje!

Svi mladi moraju imati omogućen pristup obrazovanju i jednake uslove za sticanje znanja. Najviše mladih u BiH završava srednjoškolsko četverogodišnje obrazovanje (47,5 posto), a slučajevi napuštanja formalnog obrazovanja nisu tako strani. Mladi koji ne nastavljaju formalno obrazovanje kao razloge navode: pronalazak zaposlenja (13,6 posto), nisu vidjeli perspektivu u daljnjem obrazovanju (13,6 posto) te obrazovanje napuštaju zbog finansijskih razloga (9,6 posto).

Uz ovakve percepcije obrazovanja opće populacije mladih, u M1 Pravoj za mlade posebno smo osjetljivi na izazove koje imaju mladi koji pripadaju nekoj od marginaliziranih grupa”, kaže Dina Bajraktarević, članica političke stranke M1 Prava za mlade.

Članica M1 Prava za mlade, Aleksandra Đorem, izjavila je da samo mladi ljudi upotpunosti mogu razumjeti mlade.

Mladi najbolje razumiju mlade. Stoga je važno omogućiti im pravo da biraju i budu birani. Učešće mladih u procesima odlučivanja u Bosni i Hercegovini i dalje je na vrlo niskom nivou. Skoro 60% mladih smatra da ne mogu utjecati na odluke koje se donose na lokalnom nivou, gdje bi učešće mladih u odlučivanju po prirodi trebalo biti najizraženije.

Ovo nismo izmislili, ovo su rekli mladi jer smo ih pitali. Pozivamo mlade da kritički promišljanju, uspoređuju i istražuju programe političkih stranaka, ali i vrijednosti za koje se kao pojedinci zalažu, jer će u velikoj mjeri baš oni da kreiraju našu budućnost u naredne četiri godine.

Naši prijedlozi i programi su otvoreni za sve političke stranke. Možete nas kopirati, nemamo s tim problem, naprotiv, želimo da o mladima razmišljate kao i mi. Mladi su na pravom mjestu, ali to pokazujemo djelima, a ne riječima“, istakla je Aleksandra Đorem, članica političke stranke M1 Prava za mlade.

Loša ili nikakva politika prema mladima uzrokovala je probleme, dodaju oni, programi zapošljavanja koji nisu utemeljeni na utvrđenim potrebama mladih i zahtjevima privrede, loš obrazovni sistem koji mlade ne priprema ni za posao ni za život, loši sadržaji, posebno u oblasti neformalnog obrazovanja, koji bi vodili ozbiljnijem razvoju mladih, potpuni nemar prema zakonskim obavezama koje vlasti imaju prema mladima.

Poslali su i pismo političkim strankama u kojem ih pozivaju na sastanak, na kojem će se osvrnuti na izborne lektire te razmotriti politike i mjere koje bi mogle pomoći mladima u BiH.

Nadamo se i spremnosti političkih stranaka da rade na poboljšanju i unaprjeđenju izbornih programa. U 2022. godini odlučili smo fokus usmjeriti ka marginaliziranim grupama mladih u BiH uzimajući u obzir njihovu diskriminaciju i socijalno isključivanje. Posljedice toga su loš položaj mladih iz marginaliziranih grupa i nemogućnost ostvarivanja prava koja su im zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine.

Politike koje kreira M1 obuhvataju nacionalne manjine, pripadnike Romske populacije, pripadnike LGBTI zajednice, osobe s invaliditetom, grupe žena koje su diskriminisane po raznim osnovama i mlade u stanju socijalne potrebe“, kazali su iz ove stranke.