Razbijen mit: Speleolozi konačno otkrili šta se nalazi u jami Čavnjača kod Kupresa

U blizini sela Zvrinjača na području općine Kupres speleološko društvo “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada, a koje čine i speleolozi iz Livna razbili su mit i legendu jame Čavnjača, koja se nalazi na Maljkovači.

Kako legenda kaže, u ovu jamu su upale čobanice sa ovog područja u prošlom vijeku.

Također, navodi se da su one izašle u Ramskom jezeru.

Navodi se i da je ubačena boja koja je podzemnim tokom izašla u tom istom jezeru kao i da su iz jame izlazile vile i vilenjaci.

Pričalo se također da su za vrijeme Drugog svjetskog rata u jami svoje živote skončali i neki od lokalnih mještana.

Sve to je zanimalo i većinu mještana Zvirnjače pa su jednom prilikom spustili kameru sa rasvjetom na konopu dugom 100 metara, a da nisu uspjeli dotaknuti dno.

Ekipa Speleološkog društva “Mijatovi Dvori” se spustila na dno jame Čavnjače na dubinu od preko 100 metara, ali ništa nisu pronašli.

Po izlasku iz jame, speleologe je dočekalo desetak lokalnih mještana željnih rezultata istraživanja.

Iako su bili malo razočarani, jer u jami nije pronađeno baš ništa, druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi u selu jer su ipak mještani na kraju saznali što se kriju, odnosno ne krije u jami.

Istraživanje jame obavila je ekipa petorice speleologa koja je izradila speleološki nacrt prema kojem je dubina jame 110 metara, jednostavne morfološke (bunaraste) građe sa zemljanim dnom. Uz to su prikupljene i neke zanimljive bube“, kazali su iz Društva “Mijatovi dvori”.