Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Reakcija porodice Memić na pokretanje istrage o ubistvu Dženana: “Konačno sve ide u pravom smjeru”

Porodica Memić pozdravila je danas odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine o pokretanju istrage u slučaju “Dženan Memić” protiv više osoba, između ostalog i za krivično djelo ubistvo.

U svojoj reakciji, porodica Memić se prije svega zahvalila svima onima koji su pružali nesebičnu podršku sve ovo vrijeme.

Svjesni smo da bez toga ne bismo uspjeli postići sve što jesmo. Mnogo toga je iza nas. Teška i iscrpljujuća borba, kojoj još uvijek nije kraj, ali smo zadovoljni činjenicom da konačno sve ide u pravom smjeru i da se taj kraj sada barem nazire. Zahvalni smo svakom pojedincu koji doprinese rasvjetljavanju ovog slučaja”, poručili su.

Nakon skoro sedam godina, kako je navedeno u reakciji, dočekali su pokretanje istrage o ubistvu, pokretanje istrage protiv osoba koje su isto pokušale zataškati, a na Sudu BiH vodi se sudski proces protiv pet osoba za organizirani kriminal.

Iza sebe imamo pravosnažnu oslobađajuću presudu Vrhovnog suda FBiH, kojom je dokazano da se saobraćajna nesreća nije dogodila. Iza sebe imamo dvadeset protestnih okupljanja.

Ogromnu količinu dokumentacije koju smo godinama prikupljali, koja nam je bila putokaz sve ovo vrijeme. Sve ovo rezultat je kombinacije mudrosti našeg Ifeta Ferageta, naše upornosti i vaše podrške.

Za skoro sedam godina, koliko traje naša borba, neko bi se i umorio, odustao bi i to se i očekivalo od nas. Pokušavali su nas natjerati na to, na sve moguće načine. Međutim, svakim danom, mi smo jačali i rasla je vaša podrška”, kazali su.

Porodica Memić istakla je kako je cilj bio samo jedan – doći do pravde.

Mnogi su osuđivali neke naše postupke, to rade i danas, ali nas takve stvari nikada nisu uspjele pokolebati, niti će. Mi znamo kojim putem idemo i zašto to radimo. Kada očistimo pravosuđe od kriminalaca, korumpiranih pojedinaca, kada smjestimo Dženanove ubice iza rešetaka, vratit’ će se postepeno i izgubljeno povjerenje svih nas u pravosuđe u BiH.

Do tada… S ovom borbom, mi smo naučili živjeti! Spremni smo za sve ono što slijedi. Nadamo se da ćemo imati vašu podršku do kraja”, zaključila je u reakciji porodica Dženana Memića.

Odmotava se klupko, niko nije pošteđen istrage

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas zvaničnu naredbu o pokretanju istrage u slučaju “Dženan Memić” protiv sedam osoba, između ostalog i za krivčno djelo ubistvo.

Riječ je o mladiću koji je nastradao u februaru 2016.godine u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Porodica od prvog dana tvrdi da je Dženan, koji je bio u društvu tadašnje djevojek Alise Mutap, ubijen, a na pravdu čekaju sedam godina.

Mediji saznaju da je istraga, kako stvari stoje, pokrenuta protiv nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, policijskih službenika…

Prema nezvaničnim informacijama istraga je pokrenuta protiv aktuelne sutkinje Suda BiH i bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćate, policajaca MUP-a KS Sakiba Kreme, bivšeg policijskog komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, ali i saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića i NN lica.

Burzić je u vrijeme počinjenja krivičnog djela bila glavna kantonalna tužiteljica, Ćosić je bio policijski komesar, Ćato kantonalni tužilac, Mehić i Kremo u Sektoru kriminalističke policije.

Istraga se odnosi na krivično djelo ubistvo, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja.

Protiv ovih osoba je advokat porodice Memić Ifet Feraget još 5. oktobra 2018. godine podnio krivičnu prijavu.

Prema informacijama “Avaza”, Tužilaštvo BiH će danas tražiti od VSTV-a da se Burzić, aktuelna sutkinja Suda BiH, suspendira. Isto važi i za policijske službenike MUP-a KS.

Novi dokazi, ali i izjave svjedoka, među kojima su i ključni zaštićeni svjedoci, potvrđuju navode je Dženan ubijen, a da su se godinama krili nalogodavci njegovog ubistva, kao i same ubice.

Za zataškavanje i prikrivanje dokaza sudi se Alisi Ramić (djevojačko Mutap), bivšoj djevojci tragično stradalog mladića, njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”. Ali paralelno s ovim procesom Tužilaštvo ima nove dokaze i svjedoke.