Foto: A. Sm./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Snažno nevrijeme ponovo pogodilo Sarajevo: Saobraća se otežano, semafori ne rade

Snažan pljusak u poslijepodnevnim satima danas zahvatio je glavni grad Bosne i Hercegovine.

Iznenadni pljusak i jak vjetar otežali su kretanje pješacima i vozilima, a došlo je i do prekida rada vertikalne saobraćajne signalizacije.

Pločnici na području općine Stari Grad u Sarajevu prekriveni su vodom, a veće količine vode nakupile su se i na cestama.

Danas će biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više sunčanog vremena na jugu zemlje, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jugo prije podne.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 °C, na jugu zemlje do 33 °C.

I za danas je na snazi upozorenje zbog mogućeg snažnijeg nevremena.

Sutra, u nedjelju, u Bosni i sjeveru Hercegovine će preovladavati oblačno vrijeme povremeno sa slabom kišom ili prolaznim jačim pljuskom. U većem dijelu Hercegovine sunčanije uz umjerenu naoblaku. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi su mogući na istoku i jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U ponedjeljak preovladavaće oblačno vrijeme, djelomično vedro na jugu zemlje. Još uvijek nestabilno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U utorak u većem dijelu zemlje zadržat će se oblačno, sunčanije na jugu zemlje. Slabije kiše ili lokalnog pljuska može biti u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i u Hercegovini. Grmljavina je moguća u istoku i jugu Hercegovine. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

Bosanski lovci na oluje: “Stiže nam ciklona Luna, već je odnijela 13 života”

Podsjetimo, bosanski lovci na oluje na svojoj su Facebook stranici pozvali građane da se narednih sati i narednih dana čuvaju vremenskih neprilika.

Kako su kazali, ciklona “Luna” pod čijim smo uticajem već je odnijela 13 života.

Pod utjecajem smo ciklone ‘Luna’, koja će idućih sati i dana donijeti obilne oborine i nepogode. Pozivamo građane na oprez, posebno idućih sati te sutra. Ova ciklona je do sad odnijela 13 života (u Italiji, Austriji, na francuskoj Korzici).

Iako se kod nas ne očekuje takav intenzitet, vrijedi biti na oprezu jer će lokalno biti i jačih pljuskova pa su moguće i bujične poplave. U slučaju da dođe do razvoja jačih olujnih sistema kakav je npr. MCS (Mezoskalni konvektivni sistem/sustav) izgledan je i olujan vjetar u predjelima koje zahvati MCS”, naveli su.

Pozvali su građane da budu toku, ne gledaju u nebo, već u meteorološki radar koji je dostupan na internetu na linkovima: LINK 1; LINK 2.

Napominjemo, ovo upozorenje nije službeno upozorenje državnih institucija već skretanje pažnje građanima na oprez od strane neprofitne zajednice lovaca na oluje /BSC/.

Službeno upozorenje potražite na sajtu Meteoalarm”, stoji u objavi na Facebook stranici.

Sarajevska civilna zaštita izdala upozorenje zbog najavljenih vremenskih nepogoda

Podsjetimo, i iz Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo pozvali su građane i pravne subjekte da odmah preduzmu mjere zaštite od kišnih padavina, grada i vjetra.

Saopšteno je da se s obzirom na to da se u narednom periodu, prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, za područje cijele države očekuju obilniji pljuskovi sa jakom grmljavinom (izdato narandžasto upozorenje), koje mogu lokalno usloviti bujične poplave, udare vjetra i grad, preporučuje fizičkim i pravnim licima da odmah preduzmu mjere zaštite.

Dodaje se da je potrebno odmah preduzeti preventivne mjere propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, jer će tako stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih sistema zaštite i spašavanja, čime će se izbjeći velika materijalna šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Na opštinske službe civilne zaštite apelovano je da obilaze najugroženija područja i da odmah stave svoje snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti kako bi bili spremni za reakciju.

Napomenuli su da postoji dužnost da im se odmah dostave podaci o eventualnoj opasnosti ili pojavi koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite, pozivom na broj 121 koji je otvoren 24 sata.