Studenti najavili proteste ispred Vlade KS zbog Zakona o visokom obrazovanju

Grupa studenata koji pohađaju fakultete Univerziteta u Sarajevu organizovat će 1. septembra protestnu šetnju i mirno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Razlog je Nacrt Zakona o visokom obrazovanju koji je na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS.

Okupljanje je planirano od 12:00 do 14:00 sati.

Podsjetimo, studenti su i ranije organizovali proteste zbog ovog Nacrta zakona u maju ove godine.

Univerzitet u Sarajevu dovest će se u ravan sa privatnim fakultetima, samo 10% studenata biće budžetski finansirano“, istakli su tada okupljeni studenti.

Tražili su da se Nacrt povuče iz procedure.

Burna rasprava o Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju KS

Na današnjem nastavku Skupštine KS raspravlja se o novom Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju KS.

Iz Kluba SDA naveli su da su amandmani Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade neustavni jer nije Vlada KS predlagač amandmana.

Reagirao je Elmedin Konaković, zastupnik NIP-a ističući kako se mogu predlagati amandmani sve dok traje rasprava.

No, Mahir Dević, šef Kluba SDA kazao je da će sigurno tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona ukoliko on bude usvojen, te je pozvao predlagača da ga povuče iz dalje procedure.

Zastupnica Jasna Duraković (SDP BiH) kazala je da ne vidi u čemu je problem, te da onaj ko radi taj i griješi.

Podsjetimo, u tekstu Prijedloga Zakona uočene su tehničke greške na koje je ukazao Klub SDA nakon čega je prekinuta sjednica da bi danas bila nastavljena.

Dević je kazao da je mišljenja kako je amandmanska faza završena prije sedam dana.

Jasmina Bišćević Tokić (SDA) istakla je da je Ministarstvo nadležno za izradu zakona.

Ministarstvo jučer predlaže zakon, a danas ulaže 19 amandmana. Sad je u sali manje od 18 zastupnika, i nemamo kvorum. Znate zašto je bitan ovaj zakon, rekao je kolega Konaković, da se svete KCUS-u i Medicinskom fakultetu.

Sramotno je da se zakon donosi radi Medicine i Kliničkog centra. Na sebe kao člana Komisije ništa neću preuzeti. Komisija je zasjedala i prešla sve amandmane baš kad na sjednici nismo bili kolega Dević i ja“, kazala je Bišćević-Tokić.

Zvonko Marić (SBB) kazao je da će ova stranka podržati Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju, ali da je sramotno da se rasprava vodi na granici ili ispod kvoruma.

Slažem se sa kolegom Marjanovićem da ovo nije zakon koji želimo, ali ćemo glasati za ovaj prijedlog jer očito nismo dorasli da napravimo bolji. U nekim segmentima, posebno tehničkim će donijeti napredak i boljitak“, kazao je Marić dodavši da nije siguran da li je Sarajevo kao grad sposobno da privuče studente da u njemu studiraju.