Usvojena inicijativa za smjenu ministrice Bisere Turković

Na sjednici Doma naroda Bosne i Hercegovine, na prijedlog Lidije Bradare, usvojena je inicijativa za smjenu Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH.

Za navedenu inicijativu glasali su delegati SNSD i HDZ BiH.

Ova inicijativa dolazi nakon što je Milorad Dodik, predsjednik SNSD i član Predsjedništva BiH zatražio ponovo smjenu Turković sa čela šefa bh. diplomatije.

Dodik je na Twitteru napisao da je Turković “svojim neustavnim i nelegalnim djelovanjem i zloupotrebom položaja urušila spoljnu politiku BiH”.

Član Predsjedništva BiH ponovo je koristio rječnik koji ne priliči njegovoj funkciji.

Zbog svih gluposti koje je uradila u prethodnom periodu, biće pokrenuta inicijativa za njenu smjenu”, kazao je Dodik.

Bisera Turković će zatražiti da BiH finansijski pomogne Pakistanu nakon poplava

Podsjetimo, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer je uputila telegram saučešća ministru vanjskih poslova Islamske Republike Pakistan Bilawal Bhutto Zardariju.

Povod su velike poplave koje su zahvatile ovu prijateljsku zemlju.

Svi smo duboko pogođeni razmjerama tragedije u vašoj bratskoj zemlji. Ljudski životi izgubljeni u ovoj nepogodi su nenadoknadivi i stojimo uz vas u žalosti.

Uvjereni smo da će vaša velika nacija vrlo brzo nadoknaditi materijalne štete. Bosna i Hercegovina i naš narod su uz vas”, navedeno je između ostalog.

Također, ministrica Turković će pokrenuti inicijativu da BiH iz državnog budžeta izdvoji sredstva za pomoć Islamskoj Republici Pakistan za oporavak od katastrofalnih poplava, saopćeno je na njenom FB profilu.