Velibor Pudar: “Oni su dobitna kombinacija”

Naša Sirena, zlatna ribica, zlatna Mostarka, Lana Pudar (16) i danas je glavna tema u bosanskohercegovačkim, regionalnim, ali i evropskim sportskim krugovima.

Ponovo se oglasio njen otac Velibor Pudar nakon najboljeg rezultata koji je Bosna i Hercegovina ikada ostvarila u plivanju.

Kazao je da Lana sa profesorom Damirom Đedovićem i ostalim članovima tima čini dobitnu kombinaciju, obzirom da se radi o profesionalcu koji je najbolji taktičar u plivačkom sportu u Evropi.

Profesor Damir Đedović, alfa i omega jedne male skupine ljudi koja brine o Laninoj plivačkoj karijeri, predsjednik, trener, psiholog, organizator svih dešavanja oko Lane.

Profesor Goran Grahovac, najbolji plivački trener na Balkanu i najbolji taktičar u plivačkom sportu u Evropi, mentor KVS ‘Orka’ i Lanin trener sa Alenom Ćemalović. Alena Ćemalović, dovoljno je reći, Lanina trenerica od prvog njenog ulaska u bazen Miki Ranđelović, fitioterapeut koji je bio Lani na raspolaganju na velikim takmičenjima… Kapa do poda ekipa“, istakao je Lanin otac Velibor Pudar.

Podsjetimo, najbolja bh. plivačica Lana Pudar završila je nastup u finalu Evropskog prvenstva koje se održava u Rimu, a takmičila se u disciplini 200 metara delfin.

Pudar se tako upisala zlatnim slovima u historiju bh. plivanja osvojivši zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu koje se održava u Rimu.

Nedugo nakon trke uslijedila je i dodjela medalja nakon čega se u Rimu mogla čuti himna Bosne i Hercegovine.

Naravno, zasluge idu Lani Pudar koja je zlatom obradovala čitavu naciju.

Lana je intoniranje himne dočekala dosta emotivno, a mogle su se primijetiti i suze radosnice.

Ispod možete pogledati video sa dodjele medalja, a ukoliko vam automatski ne učita možete ga pogledati klikom OVDJE.

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je Lani Pudar novi uspjeh, osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u plivanju.

Karić je također otkrila kako će povećati nagradu mladoj Mostarki nakon što je postala prvakinja Starog kontinenta.

Zlatna naša šampionko, donijela si nezmjernu radost u našu domovinu”, navela je gradonačelnica na početku svoje objave na Twitteru.

Rastu uspjesi, a time i predviđena nagrada Grada Sarajeva, koju ćemo punog srca duplo povećati. I iznos od 20.000 KM je mali za sve ono što zaslužuješ, ali znaj da imaš našu podršku”, kazala je Karić.

Podsjetimo, najbolja bh. plivačica Lana Pudar završila je nastup u finalu Evropskog prvenstva koje se održava u Rimu, a takmičila se u disciplini 200 metara delfin.

Mlada Lana je pružila još jedan fenomenalan nastup i osvojila zlatnu medalju uz nevjerovatnu prednost!

Imala je Lana nestvarnu prednost tokom cijele trke, čak su komentatori na zvaničnoj televiziji “Len” ostali bez teksta.

Pudar je na kraju trku završila s vremenom 2:06.81, dok je iza sebe ostavila Helenu Rosendahl Bach (2:07.30). Treća je bila Ilaria Cusinato iz Italije (2:07.77).

Uslijedile su brojne reakcije i čestitke najboljoj bh. plivačici, a ističe se i ona njezinog oca Velibora koji je na Facebook profilu odmah napisao: “Moja ribica!”.

Bh. javnost je oduševljena nakon velikog uspjeha, a čestitke stižu sa svih strana!

Tako je najbolji bh. atletičar Amel Tuka na zvaničnom Facebook nalogu objavio Laninu fotografiju uz opis: “Raduj se Bosno i Hercegovino”.

Čestitka je stigla i od Džanana Muse.

Koliko puta je potrebno reći BRAVO za Lana Pudar. Ti si ponos svih nas”, napisao je Musa.

A oglasio se i Fudbalski klub Željezničar.

Čestitamo sjajnoj Lani Pudar na osvajanju zlatne medalje na Europskom prvenstvu u Rimu. Ovom prilikom apelujemo na sve državne organe da više usmjere pažnje, podrške i novčanih sredstava za sport koji je najbolji ambasador BiH”, naveli su iz kluba s Grbavice.

Njenu utrku možete pogledati ispod, a ukoliko vam ne otvori automatski možete pogledati OVDJE.