Velimir Bušić, ubijeni u Grudama, bio je noćna mora kladionicama: Zbog njega je ograničen dobitak po jednom listiću

U Općini Grude danas je Dan žalosti povodom okrutnog ubojstva Velimira Bušića i Mate Grizelja.

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj proglasio je 6. august 2022. godine Danom žalosti na području te općine.

Kako su navodi u odluci, Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Općine Grude te na zgradama javnih poduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina.

Nadalje, na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužne su svoje poslovanje obavljati primjereno Danu žalosti.

Uz to, elektronski i drugi mediji s područja Općine Grude dužni su svoje programske sadržajeprilagoditi Danu žalosti.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se dogodila u četvrtak u dva sata poslije ponoći u mjestu Gorica u općini Grude, ubijene su dvije i ranjene još dvije osobe.

Međutim, Velimir Bušić nije u Hercegovini poznat samo kao vlasnik kompanije Velbusch koja se godinama bavi trgovinom širokog asortimana robe i kao političar i osnivač stranke HDZ 1990. nego i kao kladioničar. I to – vrlo uspješan kladioničar.

Na internetu se i sada vrte tekstovi iz 2005. godine u kojima piše da je Velimir Bušić iz Gorice rekorder u dobitku na sportskom klađenju.

Početkom marta 2005. godine, pisao je o tome Index, samo u jednoj sedmici uplatio je oko 4.500 kuna (oko 1.150 KM) na 88 listića, te je, pogodivši sve kombinacije, zaradio više od 8 miliona kuna (oko 2 miliona KM).

Bušić se tada kladio u četiri hrvatske i tri bosansko-hercegovačke kladionice.

Najveći dobitak isplatio mu je Supersport, čak 3.800,000 kuna. Da nije odgođen susret između Ajaxa i Alkmaara, dobit u toj kladionici iznosila bi više od 5 miliona kuna. Na sistem 10 do 25, u kojem je bilo 25 parova, Bušić je uplatio 12 kuna, a dobio je 500 hiljada kuna“, pisao je Index.

Za Jutarnji list je u to doba rekao da je do tada uglavnom dobivao od 250 do 600 hiljada kuna.

Svaki put kada je njegov dobitak iznosio više od 100 hiljada kuna, priređivao je fešte za prijatelje i radnike svoga poduzeća.

Listiće je uplaćivao od devedestih otkako su otvorene kladionice u Hrvatskoj i BiH, a dok ih nije bilo, bio je uspješan igrač sportske prognoze.

Kladio se samo na sportove koje može kvalitetno pratiti preko medija – nogomet, rukomet i košarku.

2006. godine je, piše 24 sata, zbog rekordnoga višemilijunskog dobitka u crno zavio kladionice u Hrvatskoj i BiH.

Naime, upravo zbog njega su kladionice ograničile broj uplata i dobitak po jednom listiću.

Njegovog umijeća sjećaju se i kladionice

O njegovoj kladioničarskoj karijeri objavljen je i zanimljiv status na FB grupi Premier sportska kladionica – Zanimljivosti.

Status prenosimo u cjelosti:

“Potaknuti određenim komentarima na današnji listić koji je igraču iz Čitluka donio više od 45 hiljada maraka, ispričat ćemo priču o čuvenom ‘Kuvaru’ iz Gruda, čovjeku kojem nema ravnoga kad je u pitanju klađenje na ovim prostorima.

Velimira Bušića iz Gorice kraj Gruda poznaje cijeli ovdašnji kladioničarski svijet. On, naime, i dan-danas drži rekord po pitanju visine dobitka. A što kada bismo Vam rekli da je veliki dio te priče i Premier kladionica?

Radi se o vremenu prije nekih 15-ak godina. Nije tada bilo pametnih telefona, Androida, iOS-a, mobilnih aplikacija. Klađenje je bilo ono iskonsko, ponuda, olovka, pisanje parova, a rezultati bi se pratili na teletekstu.

Velimir Bušić, nadimka ‘Kuvar’, bio je tada, kao i dan-danas, redoviti posjetitelj kladionica. Pravi strastveni igrač.

Pokraj naše poslovnice u Gorici bila je slastičarnica i tu je ‘Kuvar’ svakog dana pažljivo sastavljao svoje kombinacije. Nije bilo dana da nije uplatio po nekoliko stotina maraka.

Bili su to sistemi od 20-ak parova, za velike novce. Posložilo se tako da je u nekoliko mjeseci više puta padao na jednom paru. To je ‘Kuvara’ toliko razljutilo da je žestoko napao Nelu, vlasnicu poslovnih prostora u kojima je bila kladionica i slastičarnica, a ujedno i radnicu u našoj kladionici.

Rekao joj je da joj je ‘u kući Sotona’ i da nikad više neće ući u tu kladionicu, dok ne vidi križ na zidu.

Nela je živjela od kirije i plaće u kladionici i nipošto nije željela da ‘Kuvar’ prestane posjećivati tu kladionicu, pa da zbog toga mi napustimo taj poslovni prostor. Nazvala je Renu i ispričala mu što je posrijedi.

Ni sam Reno nije znao što da napravi, pa je Neli rekao neka uradi što želi. Ona je stavila jedan križ za cijeli objekt, i kladionicu i slastičarnicu, a to je ‘Kuvara’ udobrovoljilo, dokazalo mu da Sotona ne boravi u njezinoj kući i on je nastavio igrati kao i do tada.

A priča tek ovdje počinje. Tek što je Nela postavila križ i Kuvar nastavio igrati svoju ‘igru’, u Premieru je odmah dobio 100.000 KM.

Od tih novaca Kuvar je nastavio igrati još jače i samo par dana kasnije, kao bomba hrvatskim i bh. medijima odjeknula je vijest. Kuvar je dobio dva miliona eura u bh. i hrvatskim kladionicama. Veliki dio od tog dobitka dobio je upravo u Premieru.

Kuvar je tako postao najjači igrač ovih prostora, ali u Hrvatskoj je ujedno postao i ‘persona non grata’ u tamošnjim kladionicama. Dobio je zabranu igranja.

U Premieru nije dobio zabranu. Velimir Bušić ‘Kuvar’ i dan-danas redovno igra u Premieru, više puta je ostvarivao dobitke od po nekoliko desetaka hiljada maraka i više puta se primicao dobicima od po nekoliko miliona maraka.

U Premieru nikad nije i nikad neće dobiti zabranu igranja, a kako i prije 15 godina, tako i danas, sigurnost isplate ma koliko velikog dobitka je zagarantirana. Ova priča je samo podsjetnik i dokaz kako je ova firma, nekad Royal Games a danas Premier, začetnik klađenja u BiH i regiji te da nije nikakva slučajnost, nego proizvod dugogodišnjeg rada i razvoja, to što danas sami u BiH držimo veći dio tržišta nego sve ostale kladionice zajedno.

Svi oni koji sumnjaju u vjerodostojnost dobitaka koje objavljujemo, neka se sami podsjete da se radi o firmi koja upošljava 1.500 radnika i godišnje u proračune FBiH i RS-a, općina i gradova, uplaćuje preko 50 milijuna maraka. Slogan ‘Kladimo se da smo najbolji’ nije samo naša igra riječima, nego realni prikaz stanja na terenu”, navedeno je u objavi.