Video/ Tramvaj prošao novom prugom do Ilidže, prvi put od početka rekonstrukcije

Prvi put otkako je počela rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, tramvaj je prošao novim dijelom do Ilidže.

Videosnimak prve vožnje, testne uoči početka puštanja u promet, obnovljenom prugom objavio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Podsjetimo, prije nekoliko dana završeno je postavljanje tramvajskih šina na Otoci tako da je jedna od najpromentniih raskrsnica u ovom dijelu Sarajeva otvorena za saobraćaj.

Kako je kazao tada ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta raskrsnica na Otoci dobila je novi izgled, ali i sigurnost i kvalitet.

Tramvajske šine su postavljene i na ovom dijelu, a raskrsnica je upravo otvorena za saobraćaj”, kazao je Šteta.

Postavljanje šina na Otoci počelo je 20. augusta nakon što su one postavljene na raskrsnici kod RTV Doma.

Prije toga, prethodnih dana u sklopu radova na postavljanju nove tramvajske pruge radovi su se izvodili na nekoliko gradskih raskrsnica.

Tako su asfalt i nove šine postavljeni na kružnom toku na Ilidži, raskrsnici na Alipašinom Polju te na raskrsnicama u Nedžarićima i kod Energoinvesta.

Ostaje još samo prelaz kod Remize.

Podsjećamo, izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Tender je raspisan 10. marta, a odnosi se na gradnju tramvajske pruge ukupne dužine skoro 13 kilometara i na čijoj trasi će biti 20 stanica. Gradnja će koštati 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

S obzirom na to da su neki od političara zamjerili ministru Šteti na tome što se odužila rekonstrukcija pruge, a konkretno iz SDA su ga prozvali i da podnese ostavku na šta je on odgovorio da se to neće desiti te da sve ide po planu.

Također je naveo da će podnijeti ostavku ukoliko pruga ne bude završena do 1. septembra.

Kako tramvajska pruga izgleda sada iz zraka možete pogledati u videu ispod.