Za danas najavljeno jače grmljavinsko nevrijeme, izdato narandžasto upozorenje

Jutros su lokalni pljuskovi registrovani na sjeveru Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Sokolac 16; Bjelašnica, Bugojno, Drvar i Srebrenica 18; Ivan-sedlo i Zenica 19; Livno i Sanski Most 20; Bihać, Sarajevo, Tuzla i Zvornik 21; Prijedor 22; Banja Luka, Doboj i Grude 23; Gradačac 24; Bijeljina i Mostar 25 °C.

Danas će jače naoblačenje usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Izgledno je i jače grmljavinsko nevrijeme u drugoj polovini dana, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. U poslijepodnevnim i večernjim satima je moguć pljusak sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31 °C.

Izdato narandžasto upozorenje

Narandžasto upozorenje izdato je na području Bosne i Hercegovine, a zbog lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Također, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH upozorenje je izdato za popodnevne i večernje sate.

Napominju da se očekuju obilniji pljuskovi sa jakom grmljavinom.

Budite spremni na jaku oluju sa grmljavinom i zaštitite sebe od udara groma. Može doći do oštećenja imovine i drveća. Bujični potoci, udari vjetra i grad su mogući“, navode iz FHMZ BiH.

Prognoza za vikend

U subotu, sutra, u Bosni i Hercegovini bit će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini jugo prije podne.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 23 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28 °C, na jugu zemlje do 31 °C.

U nedjelju preovladavat će oblačno vrijeme sa kišom u Bosni. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24 °C, na jugu zemlje do 29 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Grmljavina je moguća u Hercegovini. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 28 °C.