Foto: Ilustracija

Za većinu područja u Bosni i Hercegovini aktivni meteoalarmi

Na cijelom prostoru Bosne i većem dijelu Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena, a na području istočne Hercegovine zbog visokih dnevnih temperatura.

Pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na području bihaćke, livanjske, mostarske, sarajevske, tuzlanske, banjalučke, fočanske, prijedorske i višegradske regije.

Očekuju se lokalni grmljavinski procesi. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom.

Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno, na području trebinjske regije na snazi je žuti meteoalarm zbog maksimalne temperatura vazduha oko 32 stepena Celzijusa.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe”, upozorenje je FHMZ BiH.

Pretežno oblačno vrijeme je na području Krajine, jugozapadu i dijelu centralne Bosne gdje je registrovana kiša. U većem dijelu Bosne i Hercegovine je pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u osam sati iznosile su Bjelašnica 11, Sokolac 12, Ivan-sedlo 14, Livno 15, Sarajevo i Zenica 17, Bihać, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 18, Banja Luka 19, Trebinje 20, Bijeljina, Gradačac i Mostar 21 stepen Celzijusa.

Danas umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Izgledni su i jači pljuskovi u drugoj polovini dana.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Uz grmljavinske oblake su mogući jači udari vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 32 stepena Celzijusa.

U Sarajevu sunčanije prije podne. U poslijepodnevnim satima je moguć pljusak kiše. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29 stepeni Celzijusa.