Zamjenik Bisere Turković iz HDZ-a ambasadi Izraela kazao da demarš nije zvaničan stav BiH

Nakon što je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi Izraela oglasio se i njen zamjenik Josip Brkić (HDZ BiH) rekavši da to nije zvaničan stav BiH.

Naime, Turković je danas uputila demarš nakon što je ambasada Izraela navela da podržava prijedloge Izmjena Izbornog zakona koji su u skladu sa onim što žele stranke sa hrvatskim predznakom.

Tako je ministrica vanjskih poslova BiH u demaršu navela:

Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini”, navela je Turković.

Josip Brkić danas je odmah reagovao na taj demarš pa je tako na Twitteru naveo da to nije zvaničan stav BiH.

Danas, tokom telefonskog razgovora sa ambasadorom Nj.E. Noah Gal Gendlerom, prenio sam poruku da demarš poslan Ambasadi Izraela u Tirani nije zvaničan stav države BiH, već samo jedne političke stranke”, napisao je Brkić na Twitteru.

Podsjetimo da se u izmjenama Izbornog zakona kojeg su predložile stranke sa hrvatskim predznakom zasnivaju na principu “konstitutivnih naroda” što je u suprotnosti sa građanskom državom te doprinosi diskriminaciji Jevreja i drugih manjina u BiH.