Žustre rasprave i verbalni sukobi o ukidanju naziva Titove ulice u Mostaru, Kordić napustio sjednicu

Prijedlog Hrvatske republikanske stranke (HRS) da se naziv ulice Maršala Tita promijeni u ulicu Kralja Stjepana Tomaševića na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nije dobio potrebnu većinu.

Uz HRS za izmjenu naziva Titove ulice za su glasali vijećnici HDZ-a BiH i u konačnici sa 15 glasova za i isto toliko protiv te dva suzdržana prijedlog koji je izazvao pravi verbalni sukob, praktično, između hrvatskih i bošnjačkih vijećnika nije prošao.

Silvio Bubalo koji je ispred HRS-a obrazložio prijedlog naveo je da najduža ulica u Mostaru ne može nositi ime čovjeka koji je bio lider u nedemokratskom sistemu i u kojem je pobijeno mnoštvo ljudi.

Mučna rasprava se vodila oko toga je li Tito bio zločinac ili ne i je li komunizam bio zločinački sistem.

Pljuštale su optužbe o falsificiranju historije, iznosile se razne informacije o mučenjima, zvjerstvima, progonu, Golom otoku, a brojne su se historijske i druge ličnosti, poput osuđenih ratnih zločinaca, na ovaj ili onaj način dovodile u kontekst cijele priče.

Dvorana Gradskog vijeća Mostara se tako pretvorila u “lijevu i desnu stranu”, a koliko je rasprava bila sramotna govori činjenica da je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić u jednom trenutku izašao za govornicu.

Je li ikog od vas sramota? Danas kada iz Mostara pet, šest obitelji odlazi, kada imamo ozbiljne probleme vi ste se uhvatili ove teme. Ja ću napustiti ovu sjednicu, a vi razmislite šta radite.

Kampanja još nije ni počela i smirite se, jer ste gradski vijećnici. Umjesto da se bavite ozbiljnim problemima i da napravite ozbiljno okruženje, vi radite ovo“, rekao je Kordić i napustio sjednicu.

Nakon što je sjednica završila na društvenim mrežama se oglasila Irma Baralija.

Na današnjoj sjednici najžustrija rasprava se vodila oko toga da li treba promijeniti naziv ulice Maršala Tita ili ne.

Naša stranka je glasala protiv prijedloga da se ovaj naziv mijenja a žalimo što se nije jednaka količina energije i vremena danas na sjednici posvetila temi kako popraviti ruševine kojih vjerovatno najviše ima u ovoj ulici“, napisala je Baralija.