Foto: Srpskainfo

Sahranjen mladić Goran Karanović: “Bio si pošten, zato su te i ubili”

Mnogobrojni mještani Pribora, Šibovske, Šereg Ilove i drugih sela oko Prnjavora ispratili su na vječni počinak mladog zaštitnika životinja Gorana Karanovića.

Goran se u četvrtak uvečer objesio na imanju svoje porodice u selu Štivor, piše Srpska info.

Na njegovoj sahrani, koja je upravo završena, nije bilo vjerskog obreda, ali je Goran ispraćen potresnim govorima onih koji ga vole.

Dao si život za svoje šapice, to ti svemogući Bog ne može uzeti za zlo. Otišao si, a nisi ispunio svoje mladalačke želje. Mislio si da su svi ljudi hodajući anđeli kao ti, ali eto nisu“, rekla je iznad Goranov groba njegova komšinica Snježana Emanuela Dalšašo Linke.

Gledao si na život kako ne gleda ovaj jadni narod, da jaki pomognu nemoćne, ali nisu te razumjeli, nisi opstao u ovom nakaradnom svijetu. Tvoj Reks, tvoje cuke danas ne laju, nego plaču arlauču. Gorane otišao si u pravedniji svijet, a ja ću se potruditi da tvoja misija ne bude zaboravljena.

Ti počivaju u miru, a mi grešni ćemo odgovarati pred Bogom i pred ljudima za sve što smo učinili i što nismo učinili“, rekao je komšija Mile Matijević.

Uplakana majka je stalno ponavljala: “Bio si pošten, zato su te i ubili“.

Rekla je i da su njenom sinu molitve služene po manastirima u Srbiji i da njen Goran nije otišao nespokojan s ovog svijeta iako sveštenici nisu služili zaupokojenu liturgiju, jer se to, po hrišćanskoj dogmi ne radi kada čovjek izvrši samoubistvo.

Načelnik Prnjavora: “Gorana sam vidio dan prije nego se objesio, tražio je pomoć”

Duboko me potresla iznenadna smrt mog mladog sugrađanina, a njegovoj porodici upućujem izraze iskrenog saučešća – rekao je za Srpskainfo načelnik općine Prnjavor Darko Tomaš.

Dodao je da je Gorana Karanovića posljednji put vidio u srijedu, dan prije nego je oduzeo sebi život.

Bio sam u Šibenskoj, prišli su mi Goran i njegova majka i zatražili pomoć. Mladić je bio zabrinut zbog svojih pasa, jer je Komunalna policija odlučila da oni budu premješteni“, priča Tomaš za Srpskainfo.

Dodaje da je mladiću obećao pomoć i da je izgledalo da je sve u redu i da će se problem riješiti ubrzo i na najbolji mogući način.

Rekao sam mu da ne brine, da mu niko neće oteti njegove pse, ali da ih mora iz naselja preseliti na drugu lokaciju. Predložio sam da ih smjesti na jednu poljanu, pola kilometra od njegove kuće, to je državna zemlja“, kaže Tomaš.

Mladić mu je rekao da bi to rado urado, ali da nema novaca, a da mu za preseljenje pasa treba više od 1.000 KM.

Ja sam mu rekao da podnese zahtjev za pomoć od 2.000 KM i da će mu to opština odmah isplatiti. Goranova majka je bila s njim, može posvjedočiti da je bilo baš ovako kako pričam“, kaže Tomaš.

Nažalost, zahtjev za finansijsku pomoć Goran nije stigao da pošalje u Općinu. Dan kasnije presudio je sam sebi.

Noć prije nego se objesio Goran Karanović kazao: “Mama, ja neću preživjeti sutrašnji dan”

Potresna vijest da je mladi humanitarac Goran Karanović oduzeo sebi život uznemirila je javnost u čitavom regionu.

Naime, 19-godišnjak iz Prnjavora u BiH, kako se saznaje, više nije mogao da izdrži prijetnje komšija, policije i insepkcije da će mu oduzeti pse koje je brižno čuvao od smrti i gladi te se u četvrtak objesio.

Vijest o ovoj tragediji uveliko se dijeli na društvenim mrežama, a sama organizacija za zaštitu životinja iz Banja Luke “Wag Wag”, sa kojom je mladić sarađivao, potvrdila je to na svom Facebook profilu.

Za Blic su objasnili kako je do same tragedije došlo, šta joj je sve prethodilo, kao i šta je bio okidač koji je naveo mladog Gorana da se odluči na ovakav tragičan potez.

Goran Karanović je bio mladić od 19 godina. Sarađivali smo sa njim tako što je Goran obezbjeđivao smještaj svim potrebnim psima, dok smo mu mi pomagali oko hrane i svih drugih propratnih stvari, jer se mi prvenstveno bavimo edukacijom.

U svom dvorištu je imao oko 50 pasa, a problem je nastao kada su njegove komšije počele da mu prijete policijom i inspekcijom, i da se žale na buku, iako ničega sličnog nije bilo.

On je životinje čuvao u svom dvorištu na selu, prve komšije nisu jako blizu njemu, životinje nisu stvarale problem, a najviše je cjelokupna situacija smetala komšiji iz Austrije koji je ovdje dolazio dva puta godišnje, i koji je od njega podosta udaljen“, objašnjava za Blic Anđela Španović, predsjednica udruženja “Wag Wag“.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže

Kako ona navodi, Goran je svoje pse čuvao do udomljavanja.

Lijepo se brinuo o njima i sve je bilo legalno, jer zakonom nije propisano koliko životinja u svom dvorištu možete čuvati, dok je i sama registracija smještaja uskoro trebalo da bude privedena kraju, a što je Goranu također bilo jako bitno.

Mi smo mu dosta pomogli i oko registracije pomenutog smještaja za životinje i trebalo je da prođe još 14-15 dana pa da cjelokupna stvar sa papirologijom i dokumentacijom bude gotova. Međutim, policija i inspekcija su konstantno dolazili kod Karanovića na vrata i stvarali mu pritisak.

Okidač koji je doveo da oduzme sebi život je Goranova mladost i to što nije shvatao kako ne postoji način da se bez sudskog naloga oduzima imovina. Njegova majka me je pozvala i javila potresne vijesti – da se Goran objesio u plasteniku, a dan pred navodno oduzimanje njegovih pasa od strane inspekcije“, govori dalje potresena predsjednica udruženja.

Kako predsjednica udruženja ističe, ništa nije nagovještavalo da će se Goran na kraju odlučiti za takav tragičan korak, barem kada je sa njom razgovarao, dok je svojoj majci večer pred samoubistvo kazao: “Mama, ja neću preživjeti sutrašnji dan.”

Goran se objesio prekjučer navečer. Bilo je kasno. Roditelji i porodica su jako potreseni i ne vjeruju šta ih je snašlo. On je inače živio sa sestrom, ocem i majkom.

Komšije koje, kako se priča, imaju veze u policiji, nisu mu dale mira i pokazalo se još jednom da su takve veze jače od zakona“, ističe predsjednica udruženja.

Da je maltretiranje od strane komšija koje je mladić doživljavao već više mjeseci bilo neizdrživo, govori i to da su prije mjesec i po pucali na Gorana, a nakon čega su prošli nekažnjeno.

Komšije su prije mjesec i po dana pucale ptičarkom na Gorana. On ih je prijavio, ali to nije dobilo nikakav epilog. Zakon se na Gogiju mogao izgleda prekršiti“, zaključuje Anđela Španović za Blic.

Kada je riječ o psima koji su sada ostali bez svog staratelja, predsjednica naglašava kako će svi oni biti udomljeni, te da već rade na tome.

Humanitarac velikog srca

Oni su zlotvori, mog su Gorana otjerali u smrt, zbog njih je moj mali anđeo digao ruku na sebe“, rekla je jučer za Srpskainfo Zora Karanović iz sela Štivor kod Prnjavora, Goranova majka.

On je imao 15 svojih pasa, ostali su bili sa ulice. Dešavalo se da ih se skupi i po 50, sve njih je on hranio, liječio i čuvao, bez ikakve materijale koristi, iz čiste ljubavi. Od svog novca im je kupovao lijekove i hranu“, priča neutješna majka.

Kaže da su mu u tom plemenitom poslu pomagali neki dobri ljudi, ali da je bilo i onih drugih, kojima je smetalo kad pas zalaje.

Neutješna majka je i pronašla Gorana obješenog u plasteniku.

Pokušavali su ga reanimirati, komšinica Snježana mu je sve vrijeme, dok nije stigla hitna, davala vještačko disanje i masirala srce, ali Goranu nije bilo pomoći.

Kad su stigli, ljekari su konstatirali smrt.