Foto: Celje.info

Bizaran slučaj u Sloveniji: Zamijenjen identitet starijih pacijenata, mrtvim proglašen živi pacijent

Nakon današnjeg bizarnog slučaja koji se desio u Sloveniji kada je u Opštoj bolnici Celje zamijenjen identitet dvoje starijih pacijenata, oglasili su se i nadležni o ovom slučaju.

Naime, jedan pacijent je preživio, dok je drugi preminuo. Bolnica je preživjelog proglasila mrtvim i obavijestila njegovu porodicu.

Prije nego je otkrivena greška, obavljena je sahrana. Uprava bolnice ponudila je ostavku, a policija pokrenula istragu.

Nikom se nije činilo smisleno da prilikom dolaska dva pacijenata istovremeno pozovu rodbinu te da se u tom trenutku upali bilo kakvo crveno svjetlokako bismo ih identifikovali. Tada je sve krenulo u pogrešnom smjeru.

Mislim, da je pacijent drugog ili trećeg dana poslije hospitalizacije preminuo. Prebačen je na vještačenje na sudsku medicinu gdje isto tako pri identifikaciji, nisu ustanovili pravi pravi identitet i pacijent je bio kremiran. Tek jučer nakod dolaska drugog pacijenta u Dom sve je bilo jasno, da su dovezli krivog pacijenta.

Duboko se izvinjavam. Kao ministar i potpredsjednik vlade mi je zapravo neshvatljivo, pričao sam sa oba sina, kada su saznali, da je baš njihov otac mrtav i sa porodicom koja je jučer pokopala oca, a danas saznali da je on živ. To je sve potpuno nezamislivo”, rekao je Danijel Bešič Loredan, ministar zdravlja Slovenije, prenosi N1.

S obzirom na to da je uprava bolnice odmah nakon ovog slučaja najavila ostavku, oglasili su se i iz Vijeća zavoda bolnice.

Dobili smo njihove izjave o ostavci koje ćemo primiti na vijeću zavoda, vjerovatno u ponedjeljak. Tada se nastavljaju i drugi postupci, vjerovatno imenovanje novog vršioca dužnosti opće blnice celje i drugim postupcima u najkraćem mogućem vremenu”, naglasio je Andej Klasinc, predsjednik vijeća zavoda bolnice.

Podsjetimo, jedan od pacijenata je preminuo u bolnici, ali pacijent koji je preživio proglašen je mrtvim u bolnici.

Greška je otkrivena kada se preživjeli pacijent vratio u Dom.

Uprava je ponudila ostavku, a u sve se uključila i policija. Ministar zdravstva rekao je kako je ovo prvi ovakav slučaj u Sloveniji.