Bjeloruski diktator Lukašenko: “Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom”

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je jučer kako Sjedinjene Američke Države guraju Evropu prema oružanom sukobu s Rusijom i Ukrajinom.

Kako kaže to za cilj ima slabljenje Rusije i uništenje Bjelorusije.

Sjedinjene Američke Države guraju Evropu u vojni sukob s Rusijom na teritoriju Ukrajine. Ne skrivaju svoje planove. Ugovori su sklopljeni za godine koje dolaze. Cilj je oslabiti Rusiju i uništiti Bjelorusiju.

Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom. Kolaps Ukrajine je već počeo. Poljski, litavski i latvijski političari, očito, naivno očekuju da će se cjenkati za svoju budućnost u novoj geopolitičkoj realnosti“, izjavio je Lukašenko, a prenosi ruski prorežimski TASS.

Dodao je da se ponavlja greška s početka 1940-ih, kada je vodstvo Poljske puzalo više nego iko drugi.

Šteta je što naši susjedi nisu naučili lekcije iz historije“, rekao je Lukašenko.

Bjeloruski dikator se ismijava Europi, cijepa drva kako bi “pomogao braći”

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je prije nekoliko dana na svom službenom kanalu na Telegramu snimku na kojoj se ruga Evropi zbog problema s nestašicom plina.

Lukašenko na snimci cijepa drva u dvorištu svoje vikendice, u društvu biznismena Sergeja Teterina.

Hajde, prijatelju! Spriječimo da Evropa umre od hladnoće. Pomozimo našoj braći. Možda će nam oni jednog dana zauzvrat pružiti ruku”, kaže Lukašenko.

Bjeloruski diktator rekao je i da Evropa nije u poziciji birati hoće li se grijati na brezu ili smreku.

Ugrijati se jedino je što se stvarno računa”, kazao je Lukašenko.

Kasnije u videu Lukašenko kaže da bi želio pomoći da drva dobiju obična evropska kućanstva.

Trebamo razmisliti kako drvo za ogrjev učiniti dostupnim tamošnjim seljačkim i radničkim porodicama, a ne velikim poslovnim tajkunima”, rekao je.

Također, ključno je osigurati da poljski predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki budu na toplom. Oni su naše komšije, zar ne? Možda će se opametiti”, rekao je Lukašenko.

Podsjetimo, nakon brutalne agresije na Ukrajinu, Zapad je nametnuo žestok sankcije Rusiji, nakon čega su Rusi pokušali ucjenama plinom da te sankcije olabave.

No, kako sada stvari stoje, ucjena nije prošla. Najveći korisnik ruskog plina u Evropi, Njemačka, dolučila je potpuno postati nezavisna od ruskog energenta.

Kancelar Scholz je prije nekoliko dana, nakon telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom, poručio kako je Njemačka već osigurala prelazak na druge izvore za predstojeću zimu.

Pri tome, Scholz je Putinu poručio kako se rat u Ukrajini može okončati samo povlačenjem ruskih okupacionih snaga sa teritorija Ukrajine, i da sev dok se to ne desi neće biti diplomatskpog rješenja krize.