Danas oblačno uz cjelodnevne padavine, meteoalarm aktivan za cijelu BiH

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme, u većem dijelu Bosne je zabilježena kiša.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 9; Ivan-sedlo 11; Bihać, Gradačac, Tuzla 12; Sanski Most, Zenica 13; Sarajevo 14; Livno 15; Široki Brijeg 19; Grude 20; Mostar 22; Neum 24 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, a u Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Intenzinije padavine se očekuje na sjeveru Hercegovine, i ponegdje na jugozapadu i sjeverozapadu Bosne.

Vjetar u Bosni prije podne slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a poslije podne umjeren do pojačan sjeverozapadni. U Hercegovini vjetra slab do umjeren jugozapadni.

Dnevna temperatura od 11 do 18, na jugu do 24 °C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Dnevna temperatura oko 16 °C.

Aktivni meteolarmi za cijelo područje BiH

Za cijelo područje Bosne i Hercegovine aktivni su žuti meteoalarmi i to zbog vjetra koji će puhati više od 40 km na sat i kiše koja će padati više od 30 mm u 24 sata.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, glasi upozorenje za olujni vjetar koje je na snazi od 00:00 do: 23:59.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, navedeno je u upozorenju za padavine koje je također na snazi od 00 do 23:59.

I narednih dana kišovito

U nedjelju, sutra, jutro i dio prijepodneva u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno sa maglom po kotlinama, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U ostatku zemlje sunčano. Vjetar u Bosni slab zapadni i jugozapadni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 16 do 21, na jugu do 24 °C.

U ponedjeljak u Bosni oblačno vrijeme sa kišom. Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina i djelimično razvedravanje. U Hercegovini prije podne sunčano, a poslije podne prolazno povečanje oblačnosti praćeno kišom.

Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 18, na jugu 24 °C.

U utorak sunčano uz umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokokve sa maglom ili niskim oblacima. U večernjim satima na sjeveroistoku Bosne je moguć lokalni pljusak.

Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 19, na jugu do 22 °C.

U srijedu u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Heregovini sunčano.

Jutarnja temperatura od 6 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 11 do 17, na jugu do 22 °C.