Danas pretežno oblačno, u noći se u dijelovima BiH očekuju pljuskovi i grmljavina

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 10 stepeni, Široki Brijeg i Sokolac 14, Ivan-sedlo i Zenica 16, Drvar, Grude i Tuzla 17, Bugojno, Mostar i Prijedor 18, Jajce i Trebinje 19, Banja Luka, Bijeljina, Livno i Zvornik 20, Gradačac 21, Sarajevo-Bjelave i Srebrenica 22, Bihać i Sanski Most 23, Neum 25 stepeni Celzijusa.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U noći na petak jači pljuskovi i grmljavina se očekuju u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar umjerene jačine, u Bosni povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27 stepeni.

Za većinu BiH aktivan je žuti meteoalarm zbog povremenih jakih udara juga brzine 40-50 km/h.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, glasi upozorenje.

Sutra, u petak, pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini se očekuju obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine uglavnom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 stepeni.

U subotu oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 15, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 20, na jugu zemlje do 26 stepeni.

U nedjelju pretežno oblačno prije podne uz prolaznu kišu u jutarnjim satima. Na vrhovima planinama može padati snijeg. Smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 24 stepena.

Nedim Sladić najavio dolazak većeg zahlađenja i prve pahulje

Mladi bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić objavio je ranije vremensku prognozu za ovu sedmicu.

Kako je napisao na društvenim mrežama, promjena vremena slijedi krajem iduće sedmice.

Nova obilnija kiša za riječko područje je na rasporedu u četvrtak. A nova i osjetnija promjena vremena koja slijedi krajem tekuće sedmice donosi i jače zahlađenje.

Od sutra, 12. septembra, pa do 15. septembra više sunca.

Vrući dani, vjerovatno posljednji u 2022. rezervisani su za 14. i 15. septembra nakon čega idućeg vikenda slijedi jače zahlađenje sa sjevera.

Vrata sjevera otvaraju se ovog vikenda. Na vrhu Bjelašnice oko 18.09. i moguće prve pahulje snijega. Slijede i obilnije padavine”, napisao je početkom sedmice Nedim Sladić.