Demokratska fronta podržala Stranku za BiH u tužbi Christiana Schmidta

Demokratska fronta podržala je Stranku za Bosnu i Hercegovinu u pokretnju tužbe protiv Christian Schmidta, visokog predstavnika u BiH i ostalih koje planiraju tužiti Evropskom sudu za ljudska prava.

Iz DF-a navode da je vidljivo da se visoki predstavnik suprotno svome osnovnom i primarnom zadatku, u potpunosti stavlja na stranu Republike Hrvatske koja putem svojih ekspozitura u Bosni i Hercegovini nastoji preoteti dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Umjesto da na takve pokušaje odlučno reaguje, Christian Schmidt se stavio u ulogu aktera koji aktivno potpomaže narušavanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine“, kažu u DF-u.

Također, na kraju napominju da s obzirom na to da Schmidt nije odustao od planova o nametanju sistema aparthejda.

Samo prolongira donošenje rješenja, podržavamo inicijativu Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te smatramo kako je od jednakog značaja i građanska i pravna borba protiv podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine“, zaključili su iz DF-a.

Podsjećamo, Stranka za BiH na jučerašnjoj konferenciji za medije najavila je upućivanje apelacije Evropskom sudu pravde protiv Evropske unije, Hrvatske i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Apelaciju su potpisali Semir Efendić, lider ove stranke i Zlatko Hadžidedić.

Hadžidedić je za Schmidta kazao kako djeluje “kao agent Hrvatske”, koji je s najavom izmjene Izbornog zakona BiH stao na stranu Hrvatske, koju smatra kršiteljom Dejtonskog sporazuma.

Visoki predstavnik stavlja u ovom slučaju Hrvatsku u superioran, a Bosnu i Hercegovinu u inferioran položaj“, poručio je Hadžidedić.

Tužba protiv Evropske unije je uslijedila zbog toga što, kako kaže, Hrvatska je članica EU te time odgovorna za njeno djelovanje, ali i za djelovanje visokog predstavnika.

Stranka za BiH je pozvala građane BiH i na proteste. Kazali su da je krajnje vrijeme za djelovanje, jer smatraju da bi se neizvjesnost dodatno usložila.

Stranka za BiH se odlučila na tužbu Evropskom sudu pravde jer domaći sudovi nemaju jurisdikciju nad djelovanjem visokog predstavnika, Hrvatske niti Evropske unije“, poručio je Hadžidedić.