Foto: SDP BiH

Denis Bećirović: “Odlučno ću štititi vjerska prava i slobode”

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je prisustvovao skupu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Travniku.

Na skupu Bećirović je izjavio da je Travnik, vjekovni bosanskohercegovački grad bogate tradicije, svjedok da je Bosna i Hercegovina domovina svih njenih ljudi.

Ovdje, u Travniku, ta istina je najočitija. U ovoj zemlji ima mjesta za život i suživot svih njenih ljudi, kao što je bilo vijekovima“, izjavio je Bećirović.

Dodao je se svi u ovoj zemlji moraju poštivati i uvažavati, te najavio potpisivanje sporazuma sa Islamskom zajednicom ako pobijedi na izborima.

U ovoj zemlji se moramo poštivati i uvažavati i svi moramo imati jednak odnos institucija države prema vjerskim zajednicama.

Zato je neprihvatljivo da država Bosna i Hercegovina nije potpisala sporazum sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, jedinom vjerskom zajednicom sa kojom nije potpisan sporazum. Bez jednakosti nema sreće u Bosni i Hercegovini”, kazao je Bećirović.

Kazao je da nikada kao član Predsjedništva BiH neće povući nijedan potez koji će umanjiti vjerska prava i slobode.

Vjerujem da istinski vjernici i duhovnici ne mogu i ne smiju biti nosioci mržnje i uzroci ljudskih tragedija. Velike religijske objave upućuju na samilost, merhamet, na mir i toleranciju. Ljudi u našoj zemlji moraju uživati sva ljudska prava koja im pripadaju po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

To znači poštivanje ljudskih prava i sloboda, u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a i Evropske konvencije o ljudskim pravima, bez diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti, jezika, vjere, spola, rase, političkog ili drugog mišljenja, socijalnog porijekla, imovine, mjesta rođenja ili nekog drugog statusa”, zaključio je Bećirović.