Drugi migrant osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Jasmina Berovića na Ilidži

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, danas je migranta Saida Bahridža osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina zatvora za ubistvo Jasmina Berovića 2020. godine u sarajevskom naselju Otes, kao i za pokušaj ubistva dvojice Jasminovih prijatelja.

Ovu informaciju potvrdila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Optuženom je za ubistvo izrečena kazna od 10 godina, a za pokušaj ubistva pet godina, te mu je izrečena jedinstvena prvostepena kazna zatvora u trajanju od 13 godina“, potvrdila je Bavčić za Dnevni avaz.

Riječ je o migrantu koji je izručen s Kosova i koji za sebe tvrdi da se zove Said Bahridža, rođen 1981. godine u Kazablanki, Kraljevina Maroko.

Marokanac je optužen da je u saizvršilaštvu, zajedno s još dvojicom migranata – Hananijem Benazijem koji je u bijegu i Salahom Edinom Dešanom (Salah Eddine Dechane) – 17. novembra 2020. godine oko 22:30 sati u Barskoj ulici nožem zadao devet udaraca Jasminu Beroviću u predjelu grudnog koša s lijeve strane.

Usljed toga došlo je do povrede srčanog mišića i, u konačnici, njegove smrti.

Trojica migranata došla su u kafe-bar “Nelly”, čiji je vlasnik Jasminov mlađi brat Nermin. Nakon što nisu posluženi zbog policijskog sata, migranti su izazvali tučnjavu u kojoj su nožem usmrtili Jasmina te njegovim prijateljima Huseinu Džiliću i Tariku Džamaliji nanijeli lakše i teže povrede.

Jasmin Berović je uboden nožem u srce, dok su ostala dvojica njegovih prijatelja također izbodeni u predjelu grudnog koša.

Niko od njih nije bio naoružan, dok su najmanje kod dvojice migranata uočili oštrice za koje je utvrđeno da su bili noževi.

U martu ove godine, na 13 godina zatvora, zbog ubistva Berovića i pokušaja ubistva, prvostepeno je osuđen migrant koji je uhapšen u Beogradu.

Riječ je o Marokancu Salahu Edinu Dešanu, kojem je produžen pritvor.